Want wat een bijzondere stad is en blijft het toch, met zijn kenmerkende en vooral unieke gebouwen. En omdat het er gewoonweg te veel zijn om hier op te noemen heb ik een kleine selectie gemaakt van een paar waarvan ik denk dat ze uniek Rotterdams zijn.

Het Witte Huis 

Beginnen we met een oudje: het Witte Huis, die kenmerkende toren aan de Oude Haven. Want wat veel Rotterdamse studenten niet weten is dat dit gebouw jarenlang het hoogste kantoorpand van Europa was. Iets dat je je bijna niet meer kan voorstellen als je de torens ziet die Rotterdam tegenwoordig rijk is. Daarnaast is het ook een van de weinige gebouwen die het bombardement heeft overleefd, wat je nog kan zien aan de inslagen en kogelgaten – als je goed kijkt.

rotterdampas kubuswoningen2

Kubuswoningen

Gaan we dan vervolgens naar het volgende kenmerk iets verderop, de kubuswoningen. Nu weet ik dat er ook kubuswoningen in Helmond staan dus echt helemaal uniek zijn ze niet. Maar wat de Rotterdamse kubuswoningen uniek maakt is dat ze letterlijk over een drukke weg heen zijn gebouwd, alsof het gebouw vanwege zijn vormen nog niet bijzonder genoeg was. Samen met een paar omringende gebouwen noemt men dit complex het Blaakse Bos, en vanwege de ligging bij de cafés aan de Oude Haven is het er altijd, vooral 's zomers, levendig en gezellig.

rsg gebouwen markthal

De Markthal

In Zuid-Europa is een markthal een veelvoorkomend iets, maar hier in Nederland is het een nog aardig nieuw concept. Het is dan ook weer een mooi staaltje van de Rotterdamse ondernemersgeest om als eerste grote stad in Nederland er een exemplaar van neer te zetten. En hoe, want behalve groots is ie aan de gehele binnenkant prachtig versierd met muurschilderingen.

rsg gebouwen hotel new york

Hotel New York 

De Rotterdamse lezers hoor ik nu denken: ja maar is er dan helemaal niets op Zuid? Natuurlijk wel! Hotel New York was ooit het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn en dit gebouw siert al meer dan honderd jaar de Wilhelminapier. Nu is het lastig voor te stellen, maar ooit was dit het hoogste gebouw op de pier. 

rsg gebouwen de rotterdam

De Rotterdam

Dan De Rotterdam, de nieuwste kolos van de pier. Dit gebouw bestaat uit drie joekels van torens, telt maar liefst 44 etages en is met zijn 160.000 vierkante meter aan oppervlakte één van de grootste gebouwen van Nederland. En het is bijna een stad op zichzelf. Zo bevat het woonunits, kantoorunits én een hotel met terras waar je 's zomers heerlijk in het zonnetje kan zitten en prachtig uitzicht hebt over de stad, de rivier en de haven.   

 

Rotterdam_SW_Banner_large