Dat brengt mij bij één van de meest bijzondere gebouwen in het Rotterdam van nu, dat in het Rotterdam van toen gebouwd is. Het Witte Huis.

1897

Iedereen kent het gebouw eigenlijk wel, maar voor velen zal het feit dat dit gebouw ondanks de vele ingeslagen bommen nog steeds staat een nieuwtje zijn. Het pand, waarvan de bouw startte in 1897, heeft 127.900 gulden gekost om te maken. Apart is dat bij de bouw van het Witte Huis door het in de grond slaan van de palen van de fundering een naastgelegen pand in elkaar is gezakt door de verschuivingen in de grond. Er is toen maar besloten het in elkaar gezakte pand af te breken en de grond te gebruiken voor het Witte Huis. Als je ooit eens ruzie hebt met je buren over een stuk grond, dan weet je wat je moet doen dus!

RSG witte huis

Eerste wolkenkrabber van Europa?

Waarom is het Witte Huis nu zo bijzonder? Als het overleven van de oorlog niet al een prestatie op zich is, werd het Witte Huis bij het afronden van de bouw vaak bestempeld als de eerste wolkenkrabber van Europa. Het concurreerde met de Boerentoren in Antwerpen, maar kreeg vaak genoeg de titel. Met name in Rotterdam was men ervan overtuigd dat dit de eerste was. Tegenwoordig speelt het Witte Huis met zijn elf verdiepingen en 43 meter hoogte geen rol van betekenis meer op dit gebied. Wat voor de geschiedenis liefhebbers nog gaaf is, is dat er aan de linkergevel nog een inslag te zien is van het bombardement.
 
Het bezoeken van dit monument is tot op de dag van vandaag mogelijk. Hedendaags dient het Witte Huis als een café op de begane grond en is het zeker in de zomermaanden een gave plek om te zitten omdat het een mooi uitzicht biedt op de Oude Haven. Gewoon een keer heen gaan dus, zij het voor een geschiedenisles, een mooi stuk architectuur of gewoon een gezellige middag op een terras.

 

Rotterdam_SW_Banner_large