Wat houdt je bijbaan in?

“Ik werk in de bediening. Meestal sta ik voornamelijk binnen óf voornamelijk buiten. Als het druk is, doe ik één van de twee. Als ik binnen sta, loop ik de bestellingen weg, wat inhoudt dat ik eten wegbreng als de keuken het heeft klaargemaakt. Het kan ook zijn dat ik buiten op het terras sta, dan loop ik eigenlijk continu heen en weer om bestellingen op te nemen, af te ruimen en af te rekenen. Als het rustig is combineer ik deze twee.”

Hoe veel uur in de week werk je naast je studie?

“Werken bij een strandclub is voornamelijk een zomerbaantje. Ff-Tijd is een familiebedrijf en in de winter kan de familie het meestal zelf wel aan. Voor mij begint het werken meestal zo rond april. Dan oefen je eigenlijk een beetje voor de zomer en leer je de menukaart weer een beetje kennen. Ik heb een nulurencontract, maar in de zomer werk ik meestal wel vaak. Vorige zomer werkte ik soms vier dagen in de week, van 13:00 uur tot 23:00 uur.“Mijn werk is heel flexibel. Ik kan zelf aangeven wanneer ik beschikbaar ben, in tentamenperiodes hoef ik bijvoorbeeld niet te werken. Ik kan het dus heel makkelijk met mijn studie combineren. Tijdens collegeweken werk ik meestal één dag, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de weersvoorspellingen.”

Wat verdien je precies?

“Ik verdien nu ongeveer € 5,85 exclusief fooi. De fooien die binnenkomen verdelen we altijd aan de hand van het aantal uur dat je hebt gewerkt. Dat is soms wel een lekker extraatje!“Mijn ouders geven me een maandelijkse bijdrage, waar ik in principe wel rond van kan komen. Toch vind ik het wel fijn om zelf ook iets bij te verdienen, anders voel ik me zo’n profiteur. Daarnaast vind ik het gewoon erg leuk om te doen. Er werken hier bijna alleen maar jongeren, dus het is supergezellig. De mensen die komen, zijn vaak ook heel relaxt door het lekkere weer. Ze vinden het niet erg als het soms wat langer duurt. Het contact dat je soms hebt met gasten is ook erg leuk, ze knopen toch wel vaak een praatje met je aan.”

Hoe ben je aan dit bijbaantje gekomen?

“Voordat ik ging studeren, werkte ik in een supermarkt. Dit bleek toen niet heel praktisch meer, omdat mijn rooster op de universiteit per week verschilt. Bij de supermarkt werd ik drie weken van tevoren ingepland, wat soms helemaal niet goed uitkwam. Via een vriend hoorde ik van ff-Tijd en toen ben ik hier terecht gekomen. Ik ben vorig jaar in april begonnen. Omdat het toen net wat drukker begon te worden, kwam ik vrij gemakkelijk binnen, ondanks het feit dat ik geen ervaring had in de horeca.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?

“Mensen proberen vaak een origineel grapje te bedenken met de naam van de strandclub. Als je je verontschuldigt omdat iets soms wat langer duurt, zeggen ze bijvoorbeeld ‘Oh dat geeft niet, ik heb wel ff tijd’. Het is wel grappig dat mensen dan denken dat ze origineel zijn. Ook over de zon worden vaak grapjes gemaakt. Als ik vraag of ik nog iets voor iemand kan doen, vragen ze vaak of ik de zon tevoorschijn wil halen. Ik vind het wel grappig om te zien dat iedereen eigenlijk dezelfde grapjes maakt.”