Wat houdt je bijbaan in?

“Toen ik er negen jaar geleden begon, kreeg ik vooral wat simpelere klusjes, zoals het voeren van de verschillende insecten. Ook moest ik ze zeven, waarbij je het voedsel en de mest uit de bakken haalt en de beestjes sorteert op leeftijd. Nu heb ik veel meer verantwoordelijkheid en kan ik zelf een beetje kijken wat er nog moet gebeuren en waar mijn hulp nodig is. Natuurlijk moet ik nog steeds weleens simpele klusjes doen, maar ik heb nu veel meer zelf in te brengen. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een aantal testen, waarin we kijken of de hoeveelheid voeding invloed heeft op de grootte van de beestjes.”

 

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Ik doe dit werk eigenlijk alleen maar in de vakanties. Meestal werk ik in de kerstvakantie wel een paar dagen en in de zomervakantie werk ik meestal fulltime. Ik begin dan om 7 uur ’s ochtends en ben rond 5 uur ’s middags klaar, je kan dus aardig wat uurtjes maken. Tussen mijn hbo-opleiding en master heb ik een tussenjaar gehad, toen heb ik hier een jaar lang fulltime gewerkt.”

 

Kun je ervan rondkomen?

“Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik precies per uur verdien, maar ik weet dat het ongeveer € 12 is. Volgens mij is dit voor een bijbaantje best wel veel, dus dat is fijn. Doordat ik ook zoveel uren kan maken in de vakanties, verdien ik wel aardig wat. Aangezien ik precies kan rondkomen van mijn stufi, kan ik lekker sparen met wat ik verdien in zo’n zomer.”

 

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Vroeger liep ik een krantenwijk samen met een vriend en hij had via via gehoord dat ze bij Kreca nog mensen zochten. We zijn er toen samen heen gegaan om te kijken en ik ben nooit meer weggegaan.”

 

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt tijdens deze bijbaan?

“Nou deze bijbaan is natuurlijk sowieso al best opvallend, sommige mensen zijn echt in shock wanneer je ze vertelt dat je dagelijks omringd wordt door miljoenen insecten. Ik heb ook weleens meegemaakt dat ik me thuis uitkleedde om te gaan douchen en ik een krekel in m’n onderbroek vond. Dat was toch wel even schrikken haha. Verder is mij opgevallen dat Kreca zo enorm gegroeid is door de jaren heen. Toen ik er begon was het nog vrij klein en liep nog niet alles even soepel, maar ze hebben zichzelf echt enorm uitgebreid en geoptimaliseerd. Wat ikzelf ook wel opvallend vind is dat Kreca vroeger alleen insecten kweekte als voeding voor dieren, maar dat er nu een hele nieuwe humane tak bijgekomen is.”

Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net


Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.