Wat houdt je bijbaan in?

“Ik werk op de televisie-afdeling van de lokale omroep. Ik doe daar heel veel verschillende dingen. Soms doe ik bijvoorbeeld productie, maar het kan ook zijn dat ik geluidsman ben. Ook ben ik cameraman voor nieuws- en sportitems.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Dat verschilt heel erg. Het ligt er echt aan of ze me nodig hebben en waarvoor dat dan is. Deze week werk ik bijvoorbeeld helemaal niet, maar vorige week heb ik drie dagen van 14 tot 16 uur per dag gemaakt. We hadden opnames voor de lokale kinderserie en ik was daarbij verantwoordelijk voor het geluid. Gelukkig kan ik het allemaal goed combineren met mijn studie. Ik heb weinig contacturen en kan dus zelf bepalen wanneer ik iets aan school doe. Daarnaast wordt per opnamedag gevraagd of ik dan beschikbaar ben. Als blijkt dat ik niet kan, wordt gewoon iemand anders gevraagd.”

Kun je ervan rondkomen?

“Nou… Dat is waarschijnlijk het minst leuke aan mijn bijbaan, haha! Ik verdien heel weinig. Voor sommige projecten is wat meer geld beschikbaar dan voor andere. Ik krijg geen vast bedrag en veel dingen doe ik ook nog vrijwillig. Je vraagt je nu misschien af waarom ik het dan doe, maar dat is gewoon omdat ik het ontzettend leuk vind. Ik wil graag ervaring opdoen in de televisiewereld en ik ben erg blij dat ik hier de kans krijg om dat te doen.“Ondanks het feit dat ik weinig verdien, kan ik mijn studiekosten gewoon betalen. Hier gebruik ik namelijk mijn spaargeld voor. Elke extra euro die ik verdien is mooi meegenomen: daar kan ik dan weer een extra biertje van kopen! Ik blijf tenslotte een student!”

Hoe ben je aan deze bijbaan gekomen?

“Voor mijn studie moest ik stage gaan lopen en dat wilde ik graag doen bij een televisiezender. Ik wilde graag heel veel leren en daarom heb ik gekozen voor een lokale omroep. Ik was ook bang dat ik bij grotere zenders misschien eerder de koffiejongen zou worden. Daarnaast denk ik dat je bij een lokale omroep gewoon veel ervaring kunt opdoen. Ik kan hier fouten maken en iedereen is bereid om hun kennis met je te delen en je te helpen om verder te komen.“Na het einde van mijn stage wilde ik graag wat blijven betekenen voor de omroep en zo is het dus gekomen dat ik er nog steeds werk. Het is een heel afwisselende baan, dat maakt het ook zo leuk. De ene keer film ik, dan doe ik het geluid en dan weer de productie… Het is echt alles behalve eentonig! En ik kom op heel veel verschillende plaatsen. Laatst hadden we nog opnames in een oude gevangenis, hoe vet is dat?!”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Een programma waar ik productie voor deed, was genomineerd voor een OLON (Organisatie Lokale Omroepen in Nederland) Award. We waren genomineerd voor het beste televisieprogramma van een lokale omroep. We hebben helaas niet gewonnen, maar toch was het heel gaaf dat een programma waar ik inhoudelijk gedeeltelijk verantwoordelijk voor was, zo’n nominatie kreeg!”

Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.