Wat houdt je bijbaan in?

Nourviany: “Ik ben verkoopmedewerker op de herenmode. Ik sta meestal bij het onderdeel van de overhemden en formele kleding. Het belangrijkste wat ik doe is het vervullen van wensen van klanten. Je gaat pro-actief in gesprek met de klant; dat hoeft niet alleen maar een verkooppraatje te zijn, sommige klanten willen graag gewoon even praten.

“Het werk is heel divers: soms help ik bij het uitzoeken van een stropdas, een andere keer is een klant op zoek naar een bepaald merk en weer een ander vraagt zich af of een kleur hem wel staat. Daarom moet je wel weten wie wat staat; sommige pasvormen staan beter bij bepaalde posturen. Daarnaast doe ik ook kassawerk; het komt dus voor dat ik het hele proces doorloop met een klant.”

Laura: “Als er een nieuwe periode aankomt, wordt de winkel anders ingericht en komen er nieuwe producten op de tafels. Soms moet ik om 7.00 beginnen en mag ik daarmee helpen. Het is niet dat je als uitzendkracht alleen maar achter de kassa wordt gezet, je wordt echt in het hele proces meegenomen. Ook al werk je via een uitzendbureau, je wordt gewoon behandeld als een Bijenkorfmedewerker. Bovendien is het heel gezellig op de vloer; iedereen is aardig en behulpzaam.”

Wat is belangrijk voor je werk?

Nourviany: “Het is belangrijk om te weten wat je verkoopt, dat wat achtergrondinformatie kent. Dit leer je gaandeweg. Ook is het handig als je zelf creatief bent en je eigen mening durft te geven. Ik zeg het bijvoorbeeld altijd heel eerlijk als ik vind dat een bepaald overhemd iemand niet staat.”

Laura: “Daarnaast moet je wel netjes gekleed zijn en je netjes gedragen. Ik houd daar wel van. Het gaat ook wel automatisch, doordat je omringd bent door al die dure spullen. Omdat de winkel altijd supernetjes en strak moet zijn, is het ook handig als je snel ziet wat er moet gebeuren.”

Wat heb je geleerd door je werk?

Nourviany: “Je leert goed hoe je mensen moet benaderen en hoe je op verschillende manieren contact kunt leggen. Daarbij helpt het wel als je open en spontaan bent.”

Laura voegt toe: “Je kunt dat ook leren. Ik ben van mezelf niet zo’n type, maar het gaat me steeds makkelijker af. Het wordt natuurlijk tegen je gezegd als je iets niet zo goed doet, maar als het wel goed gaat, krijg je het ook te horen. Dat is heel fijn.”

Nourviany: “Trouwens, mijn Engels was al goed, maar nu ik het bijna dagelijks spreek met toeristen, is het een stuk verbeterd. Ook heb ik in het begin een inpakcursus van 2,5 uur gevolgd, omdat ik tijdens de feestdagen zou gaan werken. Dan leer je netjes inpakken en hoe je het plakband op een bepaalde manier vastmaakt. Daar heb ik nu nog profijt van.”

Hoeveel uur werk je per week?

Nourviany: “Dat wisselt, sommige periodes zijn drukker dan andere. Omdat ik een tussenjaar heb, werk ik 30 tot 38 uur per week.”

Laura: “In de vakantie bijna elke dag en nu één of twee dagen in het weekend en vaak ook nog een avond. Het is goed te combineren met mijn studie, juist omdat het via een uitzendbureau is. Mijn opleiding kan megadruk zijn op onverwachte momenten. Het is dan heel fijn dat ik een week van tevoren mijn beschikbaarheid kan opgeven en niet minimaal drie weken van tevoren vrij moet vragen.”

Kun je ervan rondkomen?

Laura: “Het verdient heel goed. En op zondag krijg je ook nog eens dubbel betaald.”

Hoe ben je aan je baan gekomen?

Laura: “Ik wilde graag bij de Bijenkorf werken omdat het aansluit op mijn studie. Mijn opleiding richt zich op mode, media, interieur en food en bij de Bijenkorf heb je dat allemaal. Mijn interesse gaat extra uit naar mode en dat wilde ik graag leren bij een winkel die echt ‘respect’ heeft voor de spullen. Ik kwam via Google bij ASA terecht.”

Nourviany: “Ik ben vorig jaar tijdens de Sinterklaasperiode begonnen als inpakmedewerker, ik had bij ASA gereageerd op een vacature. Daarna werd ik ook gevraagd voor andere diensten, bijvoorbeeld bij de sportspullen, de boeken en uiteindelijk vond ik de herenmode het leukst.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

Nourviany: “Ik heb weleens meegemaakt dat een klant om mijn nummer vroeg. Daar voel ik me dan wel een beetje apart bij: ik ben aan het werk en heb helemaal niet die instelling. Ik vind het wel grappig hoor, maar ik ga er niet op in.”

Beeld: archief