Wat houdt je bijbaan in?

“Ik ben veel kleding aan het vouwen; ik sta alleen in de winkel en niet achter de kassa. Ook help ik klanten als ze vragen hebben. Kleding wordt overal in de winkel neergelegd, dus wij moeten dat op de goede plekken terugbrengen. Het kan soms wel frustrerend zijn. Heb je net alles netjes gevouwen, ligt de tafel na vijf minuten alweer overhoop. Je bent ook continu bezig kleding van de grond op te rapen; alles ligt overal en nergens. Klanten hebben nou eenmaal dat beeld bij Primark, en denken dat het niet erg is als zij dat ook doen. Mensen vergeten weleens dat wij als medewerkers dat allemaal weer moeten opruimen.“Maar dat wist ik toen ik hier kwam werken; het werk is precies zoals ik van tevoren gedacht had. Al had ik niet verwacht dat er een hele marketingstrategie zit achter welke kleding waar hangt in de winkel. Zo wordt de nieuwe collectie heel bewust op een bepaalde plek gehangen en dan wordt andere kleding verplaatst.”

Hoeveel uur werk je in de week naast je studie?

“Ik probeer zoveel mogelijk te werken, minimaal 20 uur per week. Ik draai diensten van 12.00 tot 17.00 uur of van 17.00 uur tot 21.00 uur. Omdat ik aan het afstuderen ben, heb ik geen colleges. Ik heb nu dus heel veel tijd en daarom is het goed te combineren met mijn studie. Ik kan zelf kiezen welke diensten ik draai. Ik wil bijvoorbeeld geen nachtdiensten draaien. Dat ga ik niet trekken: dan gaat mijn ritme door de war en dat is niet handig met afstuderen.”

Kun je ervan rondkomen?

“Ik weet niet precies hoeveel geld ik verdien, het is zo’n € 8 of € 9 per uur. Ik kan daar ruim mijn dingen mee doen. Ik heb nooit superveel gewerkt tijdens mijn studie, maar nu het kan, wil ik wel graag werken, zodat ik zoveel mogelijk extra geld verdien.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Ik was op zoek naar een bijbaan naast mijn studie. Het is heel lastig als je 24 bent, dus ik was veel aan het zoeken. Zo kwam ik terecht op de website van uitzendbureau ASA. Ik zag de vacature van Primark, reageerde en kreeg een kennismakingsgesprek bij ASA. Het werk leek me wel leuk. Zelf vind ik Primark ook leuk, ik kwam er weleens. De week na het gesprek ben ik aangenomen.”

Wat is het opvallendste wat je hebt meegemaakt in je bijbaan?

“Ik kom niet specifiek rare dingen tegen. Wel krijg ik vaak dezelfde vraag: of ik niet helemaal gek word van al die kleding die verkeerd hangt. Tja, je wordt er weleens gek van, maar dat is het werk dat je doet. Ik ben al blij dat ik werk heb. Daarnaast moet je altijd vriendelijk blijven tegen de klant, ik word dus nooit boos op klanten.“Als ik aan het werk ben, kom ik wel vaak leuke nieuwe kleding tegen. Ik ga na mijn dienst regelmatig kleren kopen. Ik vond de winkel al leuk, maar sinds ik er werk, koop ik er veel meer spullen!”

Hier lees je de ervaring van Paul als winkelmedewerker in de nachtploeg van Primark. Wil jij ook bij Primark werken? Kijk dan op asatalent.nl voor info over bijbanen bij Primark in verschillende steden.