Wat houdt je bijbaan in?

“Ik doe eigenlijk van alles bij Hema. Ik bedien de kassa, ik houd winkel netjes, ik maak schoon, ik houd me bezig met de stellingen en de inrichting daarvan, de vracht die binnenkomt en ik zorg dat het in de schappen terecht komt. Eigenlijk heel gevarieerd werk, geen dag is hetzelfde. Ik werk er nu iets meer dan een jaar en heb best veel verantwoordelijkheden.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Ongeveer 10 uur in de week. Op vrijdag 3 uur als ik helemaal ingepland word, en op zaterdag 7,5 uur. Omdat ik nu stage loop, lukt het me soms niet om vrijdag op tijd te beginnen, dus de tijden op vrijdag verschillen nogal. Gelukkig zijn ze daar heel flexibel in, dan werk ik een keer 2,5 uur in plaats van 3 uur. Ik moet bijna elke koopavond werken, maar één koopavond in de maand ben ik lekker vrij. Het wordt een beetje met collega’s afgewisseld wanneer je dan een koopavond vrij bent. Ik moet ook echt wel werken naast mijn studie. Ik moet nog de schuld van mijn rijbewijs afbetalen en met alleen stufi red ik het niet om mijn studie te bekostigen.”

Kun je er van rondkomen?

“Ik kan er best van rondkomen maar dan houd ik ook echt niks meer over aan het eind van de maand. Ik verdien € 4,81 per uur, dus zo’n € 172 per maand, dat is geen vetpot. Ik zou best een andere baan kunnen zoeken maar het is lastig om als 19-jarige een baan te vinden, ik zou eigenlijk al ‘te oud’ zijn. Maar ik vind het leuk bij Hema. Ik kan goed opschieten met mijn collega’s, het is geen eentonig werk en het bevalt me gewoon erg goed. Dat is ook wat waard.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Ik moest gewoon een bijbaantje, ik moest ook echt wat gaan verdienen van mijn ouders. Ik ben in februari eigenlijk alle winkels in mijn dorp bij langs gegaan. Bij Hema had ik toen een formulier ingevuld en ik werd pas een half jaar later gebeld. Ze hadden toen pas iemand nodig, ik heb iemand vervangen.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt tijdens deze baan?

“Wat me heel erg bij is gebleven is dat iemand die vlak bij mij stond gewoon even een portemonnee had gestolen en ik het niet eens doorhad. De beste man had de beveiliging (stickers) op een andere portemonnee geplakt en is er doodleuk mee de winkel uitgelopen. Er kwam een vrouw naar me toe en wees me op deze diefstal, maar toen was het natuurlijk al te laat. En bij ons in de winkel komt altijd een gehandicapte man die komt pinnen bij de automaat die we in de winkel hebben staan. Maar die man kan zelf niet goed bij dat apparaat komen, dus vroeg hij mij of ik voor hem wilde pinnen. Hij schreeuwde ook zo zijn pincode door de winkel maar toen moest ik hem helaas vertellen dat hij rood stond, dat was wel sneu.”

Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net


Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.