Wat houdt je bijbaan in?

“Ik ben verkoopmedewerkster bij Men at Work. Als verkoopmedewerkster heb je niet echt een vaste plek in de winkel, dat kan elke dag weer anders zijn. De ene keer sta je voor in de winkel waar je de mensen die binnenkomen moet begroeten en waar je even een praatje met ze maakt. De volgende dag kan je bij de jeans staan, waar je mensen helpt een goede jeans te vinden bij hun figuur. Deze positie heb je wel voor de hele dag in de winkel. Zo is het werk wel lekker afwisselend en is geen dag hetzelfde. Als ik mensen heb geholpen met hun kleding en ze willen gaan betalen mag ik de artikelen natuurlijk ook afrekenen, ik mag dus ook achter de kassa staan. En aan het einde van de dag help ik natuurlijk met de winkel weer netjes maken voor de volgende dag, dat hoort er ook bij.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Minimaal 8 uur in de week, eigenlijk altijd op zaterdag. Soms ook tijdens koopavonden en koopzondagen, maar dat komt niet zo vaak voor. Het is goed te doen naast mijn studie, maar tijdens mijn stage was het eigenlijk niet te doen. Dan werkte ik al 40 uur bij mijn stagebedrijf en dan moest ik ook nog eens elke zaterdag werken en af en toe op zondag. Dan had ik helemaal geen vrije tijd meer, ik was alleen maar aan het werk. En dat bijna een half jaar lang, dat was echt wel killing.”

Kun je ervan rondkomen?

“Rondkomen is een groot woord. Ik verdien het minimumloon, dat zal iets meer dan € 5 zijn. Dat is dus ongeveer € 160 in de maand, misschien iets meer. Het is een fijne extra maar om echt rond te kunnen komen en ook nog leuke dingen te kunnen doen, zou het fijn zijn als het iets meer zou zijn.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Ik heb bijna drie jaar bij Hema gewerkt, maar mijn contract was al zo vaak verlengd dat ik een vast contract zou moeten krijgen - dat doen ze natuurlijk niet meer in deze tijd. Dus ik met mijn cv langs de winkels - ja écht met een papieren cv - en maar vragen of ze nog mensen nodig hadden. Ik ben niet bij elke winkel naar binnen gestapt, alleen bij de winkels waar ik ook echt zou willen werken. Toen ik werd aangenomen bij Men at Work was ik natuurlijk superblij. Het leek mij echt leuk om in een kledingwinkel te werken en dat vind ik eigenlijk nog steeds. Het is vooral leuk om met mensen bezig te zijn en een lach op hun gezicht te zien als ze blij zijn met hun aankoop.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Het komt wel eens voor dat je best wel lang bezig bent met een klant, soms wel een uur voor bijvoorbeeld maar één broek die dan gekocht wordt. Dan denk je klaar te zijn, maar laatst kwam diegene dezelfde middag weer naar de winkel om de broek toch maar terug te brengen. Dan heeft die persoon ergens anders een mooiere broek gezien en dan wordt onze broek gewoon teruggebracht. Dan heb je eigenlijk alles voor niets gedaan, dat is best wel vervelend.” *Marissa is een gefingeerde naamBeeld: Pixabay/skeeze