Wat houdt je bijbaan in? 

“Ik pacht tijdens de oogsttijd een boomgaard met kersenbomen van de eigenaar. Drie of vier vrienden helpen me met plukken; dat gaat echt met de hand  - kers voor kers. De kersen verkopen we in de boomhaard. De boomgaard is aan een mooie route in Jaarsveld, aan de Lek. Daar komen heel veel mensen langs. 

“We zijn half juni gestart met plukken, en omdat er verschillende soorten kersen staan, kunnen we tot eind juli door gaan. Een week van tevoren starten we met het weghouden van de vogels bij de bomen. We hebben namelijk geen netten, want die zijn heel duur. Dat weghouden doen we met blikken en ratels.”

Pieternel Kers oogst

Hoeveel uur werk je?

“Ik maak dagen van 6.00 ’s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds. Dat doe ik zo’n zes weken achter elkaar, zes dagen per week. Op zondag zijn we gesloten. Ik ben gelovig, en ik vind de rustdag belangrijk. En nu ik zoveel uren maak helemaal, haha!”

Hoe ziet je dag eruit?

“Ik sta om half 6 op om naar de boomgaard te gaan. Tussen 6 en 8 ga ik heuen, de vogels wegjagen. ’s Ochtends zijn de vogels namelijk het felst. Verder zet ik de vlaggen en stoelen klaar voor een nieuwe dag. De plukkers zijn dan al begonnen en vanaf 8 uur ga ik dan kersen uitzoeken, soms nog een rondje maken voor de vogels. 

“Elke twee uur gaan de plukkers even uit de boom, dus dan houden we pauze. Vanaf een uur of 10 en de rest van de dag help ik klanten, maak ik praatjes en sorteer ik de kersen en doe ik ze in bakjes.

“In de avond zijn we niet zo fanatiek met het plukken, omdat we de kersen zoveel mogelijk vers willen verkopen. Tussen 21.00 en 21.30 doen we alles weer dicht. Soms blijven we er zelfs slapen. Er staat een soort tent waar we de kersen verkopen, en in een afgesloten stuk staan de koelkast en wat tafels. Daar liggen ook twee matrassen.” 

Pieternel Kers boomgaard

Wat verdien je ermee?

“Als je alleen in de boomgaard loopt voor het geld, zul je het niet volhouden. Maar ik doe het omdat ik het erg leuk vind en erg gezellig. Bovendien zijn de inkomsten elk jaar verschillend. Maar ik verdien er een leuk zakcentje aan.”

Wat vind je er dan zo leuk aan? 

“Het is heel laagdrempelig voor mensen om binnen te komen en een kopje koffie te drinken. We hebben er stoeltjes en tafeltjes staan. Ik spreek heel veel mensen, en dat vind ik het leuke eraan. Ik doe immers een sociale studie. Daarnaast is het natuurlijk een paradijselijk gevoel om op blote voeten door het gras te lopen en af en toe de kersen te eten – daar smul ik aan het eind nog net zoveel van als aan het begin. Het is een heel gezellige sfeer, helemaal als de jongens in de bomen aan het zingen zijn. Maar ik moet wel zeggen dat het tien keer leuker is met beter weer.”

Pieternel Kers in boom 2

Hoe ben je erbij gekomen om dit te doen?

“Nou, allereerst mijn achternaam dus! In deze streek was het vroeger een standaardbijbaan om in een boomgaard te werken. Mijn vader en opa hebben dat bijvoorbeeld gedaan. Als klein meisje kwam ik vaak in boomgaarden omdat mijn vader me meenam. En het hielp ook wel mee dat ik de oude eigenaren van de boomgaard ken.”

Wat nou als je een slechte oogst hebt?

“Ja, dat kan: als het zes weken regent, zijn de kersen helemaal verregend. Het scheelt dat er vijf verschillende soorten in de boomgaard staan, die allemaal na elkaar rijp worden. Dus als één soort verregend is, worden een week later andere kersen rijp – de kansen zijn gespreid. Eind juni was het wel spannend met de regenachtige dagen. Maar te veel zon is ook niet goed! Mijn broer heeft dit een jaar gedaan tijdens een hittegolf en is de bomen toen water gaan geven.”

Kun je weleens een dagje vrij nemen?

“Dat is wel lastig. Maar ik werk tot eind juli heel hard, en daarna vier ik lekker vakantie.” 
 

Pieternel Kers staande foto

Hoe zit jij met je inkomsten en uitgaven? Vul onze Vergelijk Je Rijk-calculator in voor een handig overzicht!