Wat houdt je bijbaan precies in?

"Als thuiszorgmedewerkster verricht je verschillende huishoudelijke taken. Meestal kom je bij ouderen thuis, maar soms ook bij wat jongere mensen die door een beperking niet meer alles zelf kunnen doen. Stofzuigen bijvoorbeeld lukt ze niet meer, en voor dat soort klussen ben ik er. Ik maak de keuken, badkamer en wc schoon en stof meubels af. Daarnaast doe ik soms ook een aantal boodschappen. Je krijgt een lijstje en geld mee en dan ga ik op pad. Je komt elke keer bij andere mensen thuis. Aan de ene kant is dit lastig, want je moet elke keer opnieuw een band opbouwen in die paar uurtjes. Maar aan de andere kant maakt dit het werk wel afwisselend."

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

"Gemiddeld werk ik zo’n 2,5 tot vijf uur in de week. Het is daarom prima te combineren met mijn studie. Om de paar maanden wisselt mijn rooster, maar doordat het zo flexibel werk is, is dat geen probleem. Een week van tevoren geef ik mijn beschikbaarheid door en dan word ik ingedeeld. Als ik in de tentamenweek niet kan werken, haal ik het die week erna weer in."

Kun je ervan rondkomen?

"Ik heb dit baantje niet per sé nodig om rond te komen, maar het is natuurlijk wel fijn om wat extra geld te hebben om leuke dingen van te doen. Naast dit baantje werk ik ook als onderzoeksassistent bij de VU, maar dat is op vrijwillige basis. Door te werken in de thuiszorg heb ik elke maand net even wat extra’s."

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?

"Ik studeer psychologie en het is best lastig om een relevant bijbaantje te vinden. Van een vriendinnetje hoorde ik dat zij in de thuiszorg ging werken, maar dan bij een ander bedrijf. Ik ben me toen ook gaan oriënteren en zo bij Cordaan terecht gekomen. De richting die ik met mijn studie op wil is klinische neuropsychologie en vanuit daar wil ik me gaan richten op alzheimer. Door dit werk nu te doen leer ik goed omgaan met ouderen en daar zal ik later zeker profijt van hebben."

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

"Wat me vooral aan het begin heel erg verbaasd heeft is dat er echt heel veel eenzame ouderen zijn. Tuurlijk hoor je dit wel, bijvoorbeeld op televisie, maar je krijgt het pas echt mee als je bij zoveel mensen thuis komt. De meeste mensen waar ik kom zijn weduwe en zien verder niet zoveel mensen meer. Soms hebben ze dan ook vooral de behoefte om een gezellig praatje te maken. Door dit te doen creëer je in die paar uurtjes wat gezelligheid en kletsen de mensen soms honderduit. Een keer kwam ik bij een vrouw thuis die al vier jaar lang niet de deur uit is geweest, omdat ze dat niet meer kon. Haar leven speelt zich nu af binnen vier muren. Daar schrik je van. Ze was zo blij en dankbaar dat ik haar kon helpen. Daar doe je het voor.”Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.