Judy staat in het midden

Wat houdt je bijbaan in?

“Drie tot vijf weken per jaar geef ik skiles in Flachau, meestal tijdens de kerstvakantie en de vakantie in februari. Mijn dagen beginnen rond 9 uur met het opbouwen van de Kinderwiese. Dat is een soort speeltuin waar je de beginners de eerste vaardigheden aanleert. Om 10 uur beginnen de skilessen. Iedere leraar staat op een vaste plek en wacht tot zijn of haar klasje compleet is. We skiën dan tot een uur of 1, dan is het lunchpauze. Na de lunch skiën we nog een uurtje en dan is de les afgelopen en bouwen we met alle leraren de Kinderwiese weer af.”

Is lesgeven in het buitenland wel te combineren met je studie?

“In de kerstvakantie is het nooit een probleem, omdat ik dan vrij ben. De krokusvakantie is een lastiger verhaal. De afgelopen twee jaar heb ik een weekje school geskipt om les te geven, maar dat gaat dit jaar helaas niet lukken, omdat ik nu stage loop. Op dit moment geef ik alleen les in het buitenland. Ik heb wel een tijdje bij een Nederlandse baan les gegeven, maar dat vond ik veel minder leuk. Bovendien was het lastig te combineren met mijn studie.”

Kun je ervan rondkomen?

“Nee, je kunt er absoluut niet van rondkomen! Ik zie het ook eigenlijk meer als een hobby en een betaalde wintersportvakantie. Ik krijg mijn verblijf en skipas gratis en verdien in drie weken zo’n € 900. Hiervan betaal ik dan mijn reis, ontbijt, avondeten en natuurlijk ook het après-skiën. Meestal kom ik quitte terug, daarom werk ik ook nog bij de jaarbeurs in Utrecht, als hostess.”

Waarom heb je voor deze bijbaan gekozen?

“Mijn ouders hebben mij op de ski’s gezet toen ik zo’n twee jaar oud was en toen ik drie was, kreeg ik voor het eerst skiles. Dat vond ik zo leuk! En toen ik voor het eerst een medaille haalde, was ik natuurlijk apetrots als ukkie van drie. Vanaf mijn zesde nam ik skiles bij het skicentrum in Hoofddorp. Ik ging in het skiteam en kreeg slalomtraining. Hier ging ik ook wedstrijden in doen. Op een gegeven moment kreeg ik een zwaar ongeluk, waardoor ik twee maanden met een zware hersenschudding en 12 hechtingen in mijn gezicht op bed lag. Toen was het voor mij genoeg geweest. Ik ben gestopt met wedstrijdskiën en ging me focussen op lesgeven. Ik wilde een bijbaan die mij gelukkig zou maken. Skiën is zo’n belangrijk deel van mijn leven. Als ik in de bergen ben, ben ik écht gelukkig. Bovendien is het geweldig om te zien hoe gelukkig je de kinderen maakt als ze na een week heel hard vooruit zijn gegaan!”

Wat moet je doen om skileraar te worden?

“Als je leraar wil worden, moet je je ski- of snowboard-anwarter halen in Oostenrijk. Die haal je na een tiendaagse cursus, waarin je in het Duits leert hoe je skiles moet geven. Er worden verschillende examens afgenomen en uiteindelijk moet je ook voorskiën. Hiermee laat je zien wat je vaardigheden zijn, maar ook of jij geschikt bent om te skiën als leraar. Je moet bijvoorbeeld goed in een pizzapunt kunnen skiën en goed bochtjes kunnen maken.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Afgelopen jaar had ik een groepje van elf kinderen van ongeveer 4 à 5 jaar oud. Ik was echt dol op één van de kinderen. Ze ging heel snel vooruit en was alleen maar aan het lachen. Na de skiles ging ik met mijn collega’s après-skiën en toen kwam ze ineens op me af gerend en sprong ze bij me op schoot. De volgende dag gingen we samen après-skiën. Ik heb toen samen met haar op de bar staan dansen, terwijl we werden gefilmd en toegejuicht door haar ouders. Dat was zo leuk!”

Wil je dit na je studie ook blijven doen, of is het echt alleen een bijbaan?

“Als ik afstudeer, ben ik 22. Dat vind ik echt veel te jong om meteen te gaan werken. Daarom wil ik dan mijn Landes halen, het tweede skilerarendiploma. Dan mag je officieel meerdere niveaus gaan lesgeven en mag je ook buiten de piste. Ik wil dan heel graag een seizoen in Oostenrijk lesgeven, van december tot en met maart/april. Voor de rest van mijn leven wil ik het niet doen, daarvoor verdient het te weinig, haha! Maar voor in de vakanties is het super.”

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.