Wat houdt je bijbaan in?

“Ik ben runner, dat betekent dat je alle borden en drankjes moet wegbrengen en ophalen. Je mag geen bestelling opnemen, dat doen de mensen met de handhelds. Daarnaast doe je eigenlijk allemaal soorten klusjes, zoals het terras neerzetten en dingen opruimen. Eigenlijk hoor je als runner helemaal onderaan in de hiërarchie.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Ik werk hier alleen in de zomer, dus dan heb ik geen studie. Het lastige is, is dat je geen vaste uren per week maakt. Bij mooi weer werk je heel veel, bij slecht weer heel weinig en wordt je vaak afgebeld. Maar als het een goede, drukke dag is heb je diensten van 9-5 of van 5-sluit. Ik wil altijd ongeveer drie à vier keer in de week werken, wat dus niet altijd lukt. Ik heb gelukkig nog een ander baantje erbij, dus kan wel altijd wat geld verdienen. Ik doe het alleen als bijbaan en ik hoef er niet mijn studie mee te bekostigen. Ik heb er vooral voor gekozen om wat extra geld te verdienen en me niet te vervelen deze zomer.”

Wat verdient het?

“Ik verdien € 6,60 bruto, € 5,60 netto. Daarnaast krijg ik ongeveer € 1,5 tot € 2 per uur fooi. Omdat dit mijn tweede baantje is, heb ik mijn loonheffingskorting niet aanstaan en gaat het heel veel vanaf. Ik moet het daarom wel echt van de fooi hebben. Op sommige dagen krijg ik wel € 40 per dag. Wat wel relaxed is, is dat je elke week krijgt uitbetaald. Zo hoef je niet een maand te wachten op je salaris elke keer. Ik kan er wel van rondkomen, maar dat komt doordat ik er een ander baantje bij heb en nog thuis woon. Als ik uit huis zou wonen en alleen dit baantje zou hebben, zou ik er echt niet van kunnen rondkomen.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Mijn beste vriendin werkte er vorig seizoen en haar ouders kennen de eigenaar, dus via haar ben ik hier terechtgekomen. Mijn andere vriendinnen werken hier nu ook. Ik heb er vooral voor gekozen omdat het me leuk leek met mijn vriendinnen te werken. Maar ook omdat je veel zonlicht hebt en veel buiten bent. Daarnaast kan je voor of na je dienst nog een duik in de zee nemen, wat ook echt heel leuk is. Ik koos hiervoor puur om te weten hoe het was om te werken op het strand.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Nou, wat ik wel echt opvallend vind, is dat veel mensen hier slapen. De managers lijken er zo wat te wonen. Soms laat de baas zelfs random mensen hier slapen, zoals toeristen. Die zijn hier dan een nachtje wezen zuipen en dan willen ze natuurlijk blijven tukken. Dan zegt hij tegen ze dat ze voor 9 uur weg moeten, of weg moeten gaan als de schoonmakers komen. Ik denk dat hij dan hun ID of een borg vraagt zodat ze zelf niks slopen. De baas heeft natuurlijk liever dat er iemand blijft slapen, zodat er een kleinere kans is dat er wordt ingebroken. Maar het blijft toch een beetje opvallend.”


Beeld: Pixabay/Jan-Mallander

Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.