Wat houdt je bijbaan in?

“Als receptioniste ben je het eerste aanspreekpunt in het hotel. Dus iedereen komt bij binnenkomst naar je toe. Ik sta gasten te woord, check de gasten in en weer uit, verzorg de reserveringen en wijs kamers toe. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat alles lekker loopt in het hotel. Het is vooral veel organiseren. Het is dan ook mijn verantwoordelijk dat de gasten goed te woord worden gestaan, want ik moet ze helpen met hun vragen. Ik moet ook telefoneren en dan komen allerlei vragen voorbij. Soms is dat best moeilijk, want je moet precies weten wat er speelt. Maar ik heb tot nu toe nog niks verkeerds gezegd. Gelukkig!”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Dat is verschillend per week. Ik denk dat het rond de twaalf à zestien uur ligt. Op dit moment werk ik ook nog bij de Etos dus dat komt er nog bovenop. In de vakantie werk ik zoveel mogelijk. Dan kan het wel oplopen tot veertig uur per week. Ik werk niet om het collegegeld te kunnen betalen. Het is echt puur als extra. Het geld spaar ik op voor later. Maar nu neem ik rijlessen en daar wordt nu al m’n geld ingestopt. Ik ga binnenkort ook naar Londen. Dus ik houd er ook wel van om een beetje lekker te leven. Soms is het wel lastig om het werken met school te combineren. Maar ik vind het wel lekker, want ik kan gewoon m’n ding doen daar. Ik kan ook niet goed stilzitten, ik ben altijd de hort op.”

Wat verdient het?

“Als receptioniste verdien ik meer dan bij de Etos. Daarom ga ik daar, onder andere, ook weg. Ik verdien bij het hotel ongeveer € 7,50 per uur. Hoeveel dat per maand is verschilt natuurlijk met het aantal uren dat ik heb gewerkt. Ik krijg daar nog fooi bovenop. Al het fooi van de restaurant en de balie wordt per kwartaal verdeeld onder al het personeel. Ze berekenen de hoogte aan de hand van het aantal uur dat je hebt gewerkt. Dat extraatje is erg leuk, omdat de klanten dan tevreden zijn. Laatst was er een jong stel dat heel enthousiast was. Daar word ik zelf ook helemaal blij van.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Een oud-klasgenoot van mij werkt daar fulltime. Zij had op Facebook staan dat er een vacature open was voor een parttimer. Nadat ik een sollicitatie had gestuurd, werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Ik zat mezelf te verkopen, want ik wist niet dat ik eigenlijk al aangenomen was! Dit is niet mijn eerste bijbaantje. Ik had m’n eerste toen ik veertien was. Sindsdien heb ik echt van alles gedaan. Bij de Etos gewerkt dus, maar ook in een campingwinkel en in een restaurant. Ik heb ook nog folders gelopen. Ik heb eigenlijk altijd naast m’n studie gewerkt. Hiervoor heb ik de opleiding ‘directie-secretaresse’ gedaan. Deels daarom heb ik voor deze baan gekozen. Het sluit namelijk mooi op elkaar aan. Maar ik wilde ook wel eens wat anders. Toch blijf ik mensen helpen heel leuk vinden. Eerst in de Etos, en nu in het hotel. Ik zou niet de hele dag op kantoor kunnen zitten. Dat sociale vind ik heel belangrijk.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Wij hebben ook wel mensen die, het is heel gek hoor, alleen komen om vreemd te gaan. Ik heb het al een paar keer meegemaakt. Het is zo raar. Die mensen willen het liefst zo snel mogelijk weglopen na hun bezoek. Er was laatst iemand die het pasje gewoon op de toonbank gooide en weg wilde lopen. Ik moest dan maar uitzoeken welke kamer het was en of ze betaald hadden. Toen heb ik degene wel even tegengehouden. Ze komen ook alleen overdag. Dan checken ze in om 12:00 en om 16:00 gaan ze weer weg. Het is best raar dat wij zoveel informatie hebben waarmee wij heel veel huwelijken kapot kunnen maken. Het is dan heel moeilijk om professioneel te blijven kijken, want ik weet dat zij iets doen wat niet mag of waarmee zij iemand verdriet doen. Dat weet je gewoon. Dat vind ik wel heel erg.”

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.