Wat houdt je bijbaan in?

“De ene keer ben ik gastvrouw, dan doe ik koffie en thee, draai ik het diner of sta ik achter de bar. Ik doe veel verschillende dingen, vooral omdat ik het wil leren. Ik werk nu voor Okura, Mövenpick en Carré, in Amsterdam. Als hostess bij Okura heb ik echt de eerste interactie met de gast, dat vind ik heel leuk. Maar ook achter de bar staan bij Carré vind ik heel leuk om te doen, en bij Mövenpick vind ik het heel leuk dat je het hele diner verzorgt en dus alles doet. 

“Kortom: ik vind vooral de diversiteit leuk – en dat je met mensen werkt. Ik word het blijst als mensen met een chagrijnig hoofd binnen komen, en later weer helemaal blij weggaan”

 

Hoeveel uur werk je in de week?

“Gemiddeld zo’n 16. Maar het is heel flexibel, als ik bijvoorbeeld een belangrijke toetsweek heb, kan ik ook een week niet werken. Je kunt zelf je beschikbaarheid aangeven, waarna je wordt ingedeeld. Zelf kun je je diensten dan nog bevestigen of afwijzen. Dat vind ik een heel prettige manier van inplannen.”

 

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Via Instagram! Ik zag op een foto dat Attend mensen zocht voor Carré, dus ik stuurde een berichtje. Ik hoefde alleen maar aan te geven of ik horeca-ervaring had, en werd de dag erna al teruggebeld. Ik gaf wat meer info, mocht op gesprek komen en werd meteen aangenomen. Ik heb in het begin dus veel bij Carré gewerkt, maar ik gaf aan dat ik het leuk vind om ook andere dingen te doen, en dat was mogelijk. 

“Het gesprek dat ik met Attend had, was heel leuk. Het ging vooral over persoonlijke dingen. Denk aan wat ik belangrijk vind aan werk, wat voor mij een goede avond is, waar ik naar streef. De leukste vraag vond ik wat het mooiste compliment was dat ik heb gekregen. Het antwoord daarop? Als mensen kunnen merken dat ik mijn werk leuk vind en er plezier in heb.”

 

Wat verdient het?

“Als 18-jarige verdien ik natuurlijk niet een schrikbarend hoog bedrag. Of ik meedeel in de fooien verschilt per bedrijf – en ook hoeveel ik meedeel. Maar ik krijg wel vakantiegeld, en bij elke 10 uur die ik werk, krijg ik een extra uur waarvan ik zelf mag kiezen wanneer het uitbetaald wordt. 

“Verder vind ik de ervaring vooral heel belangrijk, en dat ik altijd blij naar mijn werk ga. Bovendien voel ik me ook wel zo vrij dat ik het eerlijk zou kunnen zeggen als ik vind dat ik te weinig verdien. Maar voor mij is dat op dit moment geen must.”

 

Wat is het opvallendste dat je meemaakt in je werk?

“Bij Okura draai ik weleens het ontbijt, en dan moet je echt om zoveel dingen denken. De mensen betalen er flink voor, dus dat schept ook en verwachting. Je moet extra netjes en gastvrij zijn en de persoonlijke touch is heel belangrijk. Okura heeft veel vaste gasten die bij naam genoemd worden of gasten waarvan de dieetwensen al bekend zijn. Soms moet je in de horeca een zekere afstand bewaren, maar hier is de interactie juist belangrijk. Je vraagt hoe de gasten hebben geslapen, hoe hun verblijf is en wat ze die dag gaan doen. Daardoor gaan ze ook vragen aan jou stellen, bijvoorbeeld wat er leuk is om te doen in de stad.


“En nog iets leuks: een gast bij Carré vroeg laatst wat de garderobe kostte. Ik zei: ‘Met een glimlach ben ik al tevreden’, kreeg ik als reactie: ‘Ik wil je ook wel zoenen hoor!’ – en toen deed hij dat. Je merkt dat mensen persoonlijk contact op prijs stellen.”