Wat houd je bijbaan in?

“Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het onderhouden van het contact met de ‘klant’, het inplannen van een shoot, het gereedmaken van de nodige apparatuur en natuurlijk het bewerken van de geschoten foto’s. Zelf noem ik het trouwens nog niet echt een bijbaan, maar het begint er steeds meer op te lijken. Ik krijg meer bekendheid en word dus steeds vaker gevraagd.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Het hangt af van het aantal verzoekjes dat ik binnenkrijg en hoe druk mijn schoolagenda dan is, maar ik schat tussen de 10-20 uren per week. Dit is inclusief de tijd dat ik zelf op pad ga en foto’s maak om mijn portfolio aan te vullen. Het valt goed te combineren met mijn studie door shoots in het weekend in te plannen, of als ik een middagje vrij heb.”

Wat verdient het?

“Afhangend van de locatie, het aantal foto’s en de bewerkingstijd, vraag ik gemiddeld 30 euro per shoot. In de toekomst wil ik er graag meer tijd in steken en er echt een bedrijfje van maken. Dan kan ik ook mijn prijs iets omhoog gooien en natuurlijk meer boekingen inplannen. Het is dus nog geen vetpot, daarom werk ik daarnaast nog als postbezorger.”

Hoe ben je aan dit baantje gekomen?

“Ik maakte, net zoals vele anderen waarschijnlijk doen, altijd al veel vakantiefoto’s. Ik begon wat op standpunten en lichtinval te denken, kocht weer een betere camera en zo is het wat doorontwikkeld. Dat zie je natuurlijk vaak in het fotografievak. Het komt meestal voort uit de liefde voor het vastleggen van een bepaald moment en dat, met de op dat moment beschikbare middelen, zo mooi mogelijk te willen doen.“Ik blijf dit in ieder geval nog doen tot ik klaar ben met studeren. Ik zit nu in het tweede jaar van de studie docent beeldende kunst en vormgeving. Als ik afgestudeerd ben wil ik natuurlijk wel een baan in dit vakgebied zoeken, maar wie weet… Misschien word ik ook wel fulltime fotografe. Het staat in ieder geval goed onder de skills op mijn cv.”

Wat is het meest opvallend dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Het is grappig dat je dat vraagt, ik heb vorige week namelijk iets aparts meegemaakt. Er was een vrouw via-via bij mijn naam gekomen en zij vroeg of ik een fotoshoot met haar wilde doen. Ik zei dat dit kon en vroeg wat haar wensen waren qua datum, locatie en soort foto’s. Nou, je raadt het bijna al… ze vertelde dat ze naaktfoto’s van zichzelf wilde laten maken in haar eigen huis. Ik had nog nooit zo’n aanvraag gehad en heb hier ook niet echt interesse in, dus ik moest echt even zoeken naar de juiste woorden om haar verzoek professioneel af te wijzen. Het was moeilijk om mijn lach in te houden, want ik zag het al helemaal voor me. Zo’n echte huisvrouw die wat naakt poseert op haar leren bank, haha.”

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

Zoek je nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er wat voor je bij zit.