Wat houdt je bijbaan in?

“In het weekend doe ik promotiewerk in dierenwinkels en tuincentra. Ik sta elke week in een andere winkel om daar bepaald honden- en kattenvoer te verkopen. Meestal krijg ik dan een tafel en wat promotiemateriaal en moet ik zelf een soort stand maken met zakken voer die in de winkel liggen. Mijn belangrijkste taak is om de mensen een advies te geven over het honden- en kattenvoer dat ze voor hun dieren kopen. Er zijn heel veel verschillende producten in de winkels aanwezig en soms weten mensen niet meer wat ze voor hun dier moeten kopen. Dan ben ik er om die mensen te helpen het beste voer voor hun huisdier te vinden.“Daarnaast werk ik doordeweeks in een dierenartsenpraktijk als assistente. Als assistente help ik de dierenartsen bij operaties of tijdens het spreekuur als een dier bijvoorbeeld even vastgehouden moet worden voor bloedprikken. Daarnaast doe schoonmaakwerk en zit ik soms achter de balie om de telefoon op te nemen, medicijnen mee te geven of af te rekenen met mensen.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Het werk in het weekend is meestal alleen op zaterdag en dan van 10.00 tot 17.00 uur. Dit valt dus wel mee qua tijd en is goed te combineren met een studie. Soms vragen ze of ik ook op zondag kan werken, maar dan is het van 12.00 tot 17.00 uur.Bij de dierenartsenpraktijk heb ik gewerkt op het moment dat ik geen studie ernaast had, waardoor ik een paar dagen in de week kon werken. Nu werk ik er iets minder. Soms zijn het dagen van 9.00 tot 17.30 en soms werk ik alleen 's avonds tijdens het avondspreekuur. Dan moet ik van 17.30 tot 20.30 aanwezig zijn.”

Kun je ervan rondkomen?

“Ik doe dit werk voornamelijk om te sparen voor mijn onderzoekstage die ik in april in het buitenland wil gaan doen. Ik verdien er genoeg mee om te kunnen sparen en als het te combineren is, wil ik het ook nog naast mijn studie blijven doen als ik terug ben. Mijn salaris verschilt heel erg, omdat het aantal uren dat ik werk heel erg verschilt. Ik ben bij allebei eigenlijk oproepkracht. Ik verdien bij allebei ongeveer € 10 per uur.”

Hoe ben je aan je banen gekomen?

“Toen ik op zoek was naar werk heb ik verschillende praktijken in de buurt gemaild of ze werk voor me hadden. Ik was op zoek naar werk dat gerelateerd was aan mijn studie diergeneeskunde. Zo ben ik bij de praktijk waar ik nu werk terechtgekomen. Zij hadden toevallig net iemand nodig, dus ik had geluk dat ik daar kon werken.“Het werk als voedingsadviseur heb ik via een vacature op internet gevonden. Het leek me leuk werk, wat ook goed op mijn studie aansluit. Dus beide bijbaantjes zijn vooral omdat ik geld spaar voor mijn onderzoekstage in het buitenland, maar ik wilde wel iets doen wat ook bij mijn studie paste.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Tijdens mijn werk op de zaterdagen hoor je vaak hele leuke verhalen van mensen. De verhalen waar ik zelf ook iets van leer, vind ik het leukst. Bijvoorbeeld als mensen iets vertellen over hun hond die bepaald voer niet mag hebben vanwege zijn vacht. Zo heb ik gehoord dat een witte herder geen voer mag krijgen waar caroteen of koper in zit, want hier wordt hij geel van. Ook heb ik een keer gewerkt op een internationale hondenshow in de RAI. Dit was ook heel erg leuk.“In de praktijk maak ik ook elke dag weer nieuwe dingen mee en dit is ook allemaal heel leerzaam. In deze praktijk behandelen ze ook vogels en bijzondere dieren. Zo kwam er een keer een gordeldier voor een röntgenfoto, wat ook heel erg leuk was om mee te maken.”

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.