Wat houdt je bijbaan in?

"Ik werk al bijna vier jaar bij Café Hooghoudt, waar ik achter de bar sta. Hooghoudt is een grand café, wat betekent dat je er kunt lunchen en dineren. Ik werk in een team van eigenlijk alleen maar mannelijke studenten. Dat is ontstaan vanuit een traditionele oorsprong, maar sinds het café door een nieuwe eigenaar is overgenomen werken we steeds vaker samen met vrouwen van brasserie Bij Van Boven. Daardoor is die hegemonie van de mannen een beetje aan het verdwijnen."

Hoeveel uur werk je per week en is het goed te combineren met je studie?

"Ik werk ongeveer 15 tot 20 uur, verdeeld over drie dagen. Soms ‘s middags, soms ‘s avonds, dat ligt er maar net aan hoe het met mijn studie uitkomt. De werktijden zijn heel flexibel, dat moet ook wel omdat het team alleen maar uit studenten bestaat. Je werktijden ruil je heel makkelijk met je collega’s, waardoor je je werk goed naast je colleges kan inplannen. We zijn ook een heel hecht team, waardoor we altijd voor elkaar klaarstaan als iemand een dienst wil ruilen. Ik zie het wel als een vriendengroep, de collega’s van Hooghoudt."

Verdien je veel?

"Ik verdien ongeveer € 9,60 per uur. Daar komt normaal gesproken nog 1 à 2 euro fooi per uur bij. Ik heb het geld niet echt nodig; het is meer extra zakcentje. Dat is altijd leuk, zeker voor een student, maar ik zou ook wel zonder kunnen leven."

Hoe ben je aan de bijbaan gekomen?

"Toen ik twee jaar student was hier, was ik heel druk op zoek naar een bijbaantje. Ik zocht op heel veel vacatures, maar op een of andere manier lukte het allemaal niet zo goed. Dus toen ben ik op internet wat gaan zoeken en heb ik me ingeschreven op een vacaturesite. Op een gegeven moment vond ik een vacature van een horecazaak. Ik kreeg een reactie en toen ze me via de telefoon vertelden wat voor café het was, leek me dat hartstikke leuk. Ik ben er zonder enige horeca-ervaring begonnen, maar ze waren wel tevreden over me en zodoende werk ik er nog steeds.Ik doe dit werk al zo lang omdat ik natuurlijk geld wil verdienen, maar ook omdat de sfeer op het werk heel goed is en ik altijd met plezier naar mijn werk ga. Ook vind ik het leuk om met de gasten om te gaan en de horeca-etiquette toe te passen. Hooghoudt is daar heel geschikt voor omdat het bedrijf de etiquette echt nastreeft. Daarom vind ik het heel erg leuk en zou ik eigenlijk nooit bij een ander café willen werken."

Heb je wel eens wat bijzonders meegemaakt?

"In de eerste maand dat ik er werkte stopte er voor de deur een witte limousinetaxi. Daar kwam een gozer uitgerend, die schreeuwde naar mij of we ook champagne verkopen. Nou, dat verkopen we natuurlijk wel, dus die gozer rende bij ons naar binnen en vroeg aan mijn collega achter de bar of hij een fles champagne kon meenemen. Maar ja, wij zijn geen slijterij, dus mogen we niet zomaar iemand een hele fles verkopen om mee te nemen. Hij vond dat niet zo leuk en leek ook nogal aangeschoten. Hij werd ook steeds ongeduldiger want die limousine stond op hem te wachten. Daardoor begon hij steeds meer geld te bieden voor die fles champagne, wat ermee eindigde dat hij ons 200 euro bood voor die fles. Toen hebben we toch maar een fles champagne in een oude krant gewikkeld en mee gegeven in ruil voor die 200 euro. Een fles champagne kost 20 euro, dus 180 fooi en we waren met zijn tweeën aan het werk, dus allebei 90 euro fooi. Dat was mijn kennismaking met de fooi bij Hooghoudt. Jammer alleen dat alle fooien die daarna kwamen dus nogal tegenvielen."

 

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

Zoek je nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er wat voor je bij zit.