Wat houdt je bijbaan in?

“Ik zorg er eigenlijk voor dat deze topamazone zich nergens druk om hoeft te maken. Als zij wil rijden zorg ik dat het paard waar ze op wilt rijden klaar staat, met zadel en al. Als ze klaar is verzorg ik de paarden ook. Dat houdt in dat ik ze afspoel, droog maak en weer in de stal zet. Daarnaast geef ik de paarden ook te eten, mest ik de stallen uit en zorg ik dat ze genoeg beweging krijgen. Dat laatste doe ik door ze in de stapmolen te doen of ze te longeren in de bak. Ik mag de paarden zelf ook rijden, ik maak dus ook geregeld een ritje op een van de paarden.”

Hoeveel uur in de week werk je?

“Het verschilt per week, ik werk standaard elke zaterdag van 8 tot een uurtje of 4. Als ze op concours moet, kan het ook zo voorkomen dat ik op een woensdag of zaterdagavond mee op pad moet. Gemiddeld werk ik dus 8 uur in de week, maar dat kunnen er ook zo 15 of 20 worden. Het ligt er net aan wanneer zij op concours gaat en of ik het kan combineren met mijn studie op dat moment.”

Kun je er van rondkomen?

“Ik woon nog thuis dus ik heb geen vaste kosten zoals boodschappen of de huur, dat scheelt. Het is natuurlijk geen vetpot als je alleen op zaterdag werk maar het is wel een fijn extraatje. En ik vind het superleuk werk, dat is ook wat waard toch.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Via een meisje dat ik kende en er al een aantal jaren werkte als vaste groom. Zij wist dat paardrijden een grote hobby van mij is en dacht dat ik het wel leuk zou vinden. Ik hoefde er natuurlijk niet lang over na te denken om op de manege van zo’n grote topamazone te mogen werken, ik heb toen meteen ja gezegd.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Deze topamazone heeft niet alleen eigen paarden, zij rijdt ook paarden voor anderen die bij ons op stal staan. Er wordt weleens een paard verkocht en ik kan me toch nog steeds verbazen over de prijzen die ik dan te horen krijg. De prijzen worden gebaseerd op van wie het paard afstamt en hoe goed hij is in dressuur of springen. Ik heb wel eens gehoord dat er een paard bij ons op stal is verkocht voor een bedrag van € 360.000. En dat is eigenlijk nog niks voor een goed paard maar een normaal mens heeft dat niet even ergens rondslingeren. Daar kun je gewoon een heel huis voor kopen, echt bizar.”

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.


Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.