Wat houdt je bijbaan in?

“Ik ben recreatieleider op een camping, met een team van vier mensen onder mij met wie ik de dagelijkse activiteiten organiseer. Dat gaat dan om spelletjes overdag, zoals voetballen en speurtochten, tot pokeren in de avond en de grote avondshows. Ik zorg er dan voor dat er een goede voorbereiding is voor de activiteiten, ik heb contact met de opdrachtgever en ik heb de controle over de uitvoering. Vooral de avondshows doen is echt mijn ding. Ik pak dan helemaal uit met grote decors zodat de kinderen, en hun ouders natuurlijk, een superleuke avond hebben gehad die ze niet snel weer vergeten.”

Hoeveel uur in de week werk je naast je studie?

“Ik doe dit werk eigenlijk alleen in Nederland, dus als het even kan werk ik ook in het weekend. Maar in de zomervakantie ben ik zo acht weken aan het werk. Als animatiemedewerker werk je meestal van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond en dat zes dagen in de week. Je hebt dus één dag voor jezelf. Maar het ligt er ook aan hoe goed je je activiteiten voorbereidt. Als je dit goed doet heb je tussen de werkzaamheden door ook echt nog wel tijd voor jezelf. Doe je dit allemaal op het laatste moment, tja, dan heb je jezelf ermee en ben je alleen maar aan het werk.”

Kun je ervan rondkomen?

“Het verdient op zich prima hoor. Het is natuurlijk geen vetpot, het is een bijbaan. Als animatiemedewerker wordt er niet per uur gekeken hoeveel je gaat verdienen maar krijg je een vergoeding per week. En dan is het ook nog zo dat hoe langer je er werkt, hoe meer je kunt verdienen. Daarnaast heeft het nog te maken met welke functie je hebt. Als startend animatiemedewerker verdien je € 162 per week, dat is het starttarief. Ik verdien als recreatieleider ongeveer € 220 per week. Je verblijft op de camping waar je werkt, daar hoef je niet voor te betalen. Voor de rest moet je je eten wel vaak zelf betalen, dus je ontbijt, lunch en avondeten. Op sommige campings zit het avondeten er ook bij in, maar in de meeste gevallen niet. De drankjes moet je natuurlijk ook zelf betalen.”

Hoe ben je aan je bijbaan gekomen?

“Ik volg een opleiding die te maken heeft met dit werk en voor mijn studie hadden we een keer een training die werd verzorgd door de Animatie Compagnie. Zo kwam ik in aanraking met het bedrijf en ik vond het zo leuk dat ik besloot te solliciteren. Voordat je er aan het werk kan moet je een trainingsweekend volgen. Tijdens deze dagen wordt er gekeken of je wel geschikt ben voor dit werk, of je het wel in je hebt. Je volgt dan workshops in presenteren, meeleeftheater, kidsclub, minidisco en spelbegeleiden. Het zijn twee volle dagen dus iedereen blijft slapen, dat is echt gezellig met z’n allen.”

Wat is het meest opvallende dat je hebt meegemaakt in deze bijbaan?

“Ik kan wel het mooiste vertellen dat ik heb meegemaakt. Als de activiteiten er in de avond op zitten geven we een knuffelbeest mee aan een van de kinderen. De knuffel heeft een boekje bij zich, waar de kinderen (of de ouders) iets in kunnen schrijven. Hij gaat als het ware een nachtje uit logeren en de volgende dag komt hij weer terug, zodat we hem die avond aan een ander kind kunnen geven. Een moeder bracht de knuffel de volgende dag terug en zei dat we pas mochten lezen wat er in het boekje stond als ze weg was. Dat deden we dus ook netjes. De vrouw had er in geschreven dat zo blij was met het animatieteam en dat ze zo’n leuke tijd hadden gehad bij ons op de camping. Ze hadden nogal een vervelend jaar achter de rug en dat waren ze even helemaal vergeten door deze vakantie. Dat gaf mij echt een goed en voldaan gevoel, dat ons werk echt iets doet voor de vakantiegangers.”

Lijkt het je ook leuk deze zomer als animatiemedewerker te werken? Je vindt de vacature hier.


Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet , laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

like studentennet op facebook