Een studentenhuis zit vol gezelligheid, je kunt lekker je eigen gang gaan en er is niemand die aan je kopt zeurt. Aan de andere kant…thuisthuis doet je moeder je was, wordt er lekker voor je gekookt en is het leven vooral een stuk goedkoper. Wij zetten de voor- en nadelen van thuis wonen en op kamers wonen voor je op een rij.   

1. Uitgaan

Als je bij je ouders woont is het een flinke klus om zonder gezeur spontaan de beest uit te gaan hangen in de kroeg. Voordat je weggaat begint het al: “Maak het niet te laat hè!” En wat dacht je van: “Doe een warme jas aan want het is koud ’s avonds!” Oké mam…bedankt voor je goed bedoelde advies, maar ik ben oud en wijs genoeg.

Nee, dan heb je het in een studentenhuis een stuk beter voor mekaar. Je gaat zo vaak als je wilt de stad in, zuipt je daar volledig het leplazarus en ploft zo laat je wilt je bed in. Of het bed van iemand anders, wat je wilt. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en je kunt doen wat je wilt. Ideaal! Duidelijk dus dat op dit punt het studentenhuis een groot voordeel biedt ten opzichte van thuisthuis.

Tussenstand:
Studentenhuis: 1 Thuisthuis: 0


2. Onenightstands

Leuk en spannend, zo`n onenightstand. Jullie belanden rechtstreeks vanuit de kroeg in je bed, laten elkaar alle hoeken van de slaapkamer zien en vallen vervolgens uitgeput in slaap. Geweldig natuurlijk.

Jammer alleen dat je nog steeds bij je ouders woont en dus de ochtend na die hete nacht aan de ontbijttafel zit met je onenightstand én met je ouders. Awkward! Ook nu moet thuisthuis het afleggen tegen het studentenhuis. Sleep zo veel mogelijk fuckbuddy’s mee als je wilt, niemand die je op het matje roept. Tenzij je al je huisgenoten ’s nachts wakker houdt natuurlijk.

Tussenstand: 
Studentenhuis: 2 Thuisthuis: 0


3. Eten

Daar zit je dan in je studentenhuis, met de oude pannen van je oma, een zak aardappels van de Euroshopper en een goedkope, mislukte schnitzel. Hoe moet dat in godsnaam, dat koken? Na veel gevloek en getier bestaat het resultaat uit een berg zwartgeblakerde aardappelen en een lauwe, smerige schnitzel.

In dit geval heeft thuisthuis misschien toch een streepje voor. En ook als je brak bent of laat thuis bent van college, wanneer jij écht geen zin meer hebt om te koken, staat er toch een maaltijd voor je neus aan het einde van de dag. Bovendien is het een stuk goedkoper.

Tussenstand:
Studentenhuis: 2 Thuisthuis: 1


4. Gezelligheid

Thuisthuis is het nou niet altijd even gezellig te noemen. Ouders en kleine broertjes of zusjes zijn leuk, maar niet zo leuk als vrienden of leeftijdsgenoten. Je ouders zijn of aan het werk of vinden het nodig om de stofzuiger aan te slingeren om 10.00 uur ’s ochtends, dus rustig chillen kun je ook wel vergeten.

Weliswaar is het hele gezin ’s avonds wel thuis, maar dan moet je verplicht meekijken met Lingo of Dancing With the Stars. Nee, echte gezelligheid vind je in een studentenhuis. Iedereen is altijd wel in voor een praatje, er zijn gezellige huisavonden en iedereen is superrelaxed.

Tussenstand:
Studentenhuis: 3 Thuisthuis: 1

terras huize naast ernie


5. Dingen regelen en verantwoordelijkheid

Je ouders hebben hun inboedelverzekering en andere verzekeringen vaak goed voor elkaar. Ze betalen de energierekening en je hebt internet en televisie zonder daar ook maar iets voor te doen. Superchill, alsof het niets is.

Op kamers wonen is heerlijk, maar dat internet komt niet uit de lucht vallen en de televisie doet het ook niet zomaar. Abonnementen hoeven niet duur te zijn, maar je moet het wel even regelen. En ook al betaal jij je huur inclusief, als jullie GWL-voorschotten te laag zijn geweest afgelopen jaar, dan zal je dat toch vaak moeten betalen.

Tussenstand:
Studentenhuis: 3Thuisthuis: 2


6. Geld

Best prijzig, zo`n studie. Vooral als je in een studentenhuis woont, want dan komen er behoorlijk wat extra kosten bij. De huur van je kamer natuurlijk, maar ook je eigen onderhoud, zoals boodschappen. En je wilt natuurlijk je inboedel wel verzekeren, want als de boel gejat wordt, ben je nog verder van huis. Vooral de biertjes voel je behalve in je hoofd ook in je portemonnee. En het lidmaatschap van je studentenvereniging of sportvereniging is ook niet mis.

Dat wordt lenen dus, met als bijkomend nadeel de enorme studieschuld die je daarmee opbouwt. Wat dat betreft is het toch maar beter om bij je ouders te blijven. Want ook al hebben je ouders het niet breed, het is nog altijd goedkoper dan op kamers wonen en er financieel helemaal alleen voor te staan.

Eindstand:
Studentenhuis: 3Thuisthuis: 3


En de winnaar is…

Gelijkstand. Zowel wonen in een studentenhuis als thuis blijven wonen heeft zo z’n voordelen. Weliswaar is een studentenhuis duurder en eet je wat minder gezond, maar daar staat tegenover dat je een veel leukere, spannendere en gezelligere studententijd hebt.

Lamme zuipavonden met je huisgenoten, wilde stapavondjes en geen verantwoording hoeven afleggen; dat wil je toch niet missen? Scheur je dus los van je ouders en zoek als de bliksem een kamer. En koop nog snel even een kookboek, dan is dat kookprobleem ook weer opgelost. En wat betreft dat rondkomen. Dat lukt je ook wel, met de juist trucs.