Studententijd

“Ik was wel echt heel erg gemotiveerd om te gaan studeren. Nadat ik verschillende keren aan meeloopdagen had meegedaan, koos ik een studie vooral gebaseerd op het feit dat ik er goed in was. Daarnaast leek er in dit vakgebied veel geld te verdienen.” Het eerste jaar bleef hij bij zijn ouders wonen, daarna werd het tijd om op kamers te gaan. Naar eigen zeggen had Bas een minimaal uitgavenpatroon.

“Ik betaalde gewoon mijn huur, boodschappen, verzekering en de telefoonrekening. Af en toe deed ik iets leuks. Natuurlijk drink je wel eens een biertje met wat vrienden, maar ik deed geen excessieve aankopen.” Bas schat zijn maandelijkse uitgaven van toen op zo’n 900 euro. Zijn ouders betaalden het collegegeld en de boeken en verder werkte hij om wat bij te verdienen. “Vanaf mijn 15e heb ik altijd gewerkt. Eerst in de supermarkt, later heb ik allerlei administratieve bijbanen gehad.”

Switchen van studie

Er zijn verschillende redenen waarom Bas meerdere keren van studie geswitcht is. “Mijn eerste studie vond ik gewoon niet leuk, het sloot totaal niet aan bij mijn verwachtingen. Ik heb het dan ook maar drie maanden volgehouden. Daarna koos ik iets wat beter beviel, maar helaas waren er ook onderdelen die ik vreselijk vond. Na twee jaar ben ik alsnog gestopt. Als derde bachelor koos ik iets waar wel mijn hart lag. Ik vond het enorm interessant, maar uiteindelijk had deze studie niet een beroepsperspectief waar ik warm van werd en ik kon mezelf niet meer motiveren om te gaan studeren. Toen ben ik een tijdje gaan werken en heb ik eigenlijk niet meer gestudeerd.”

Op dit moment staat Bas op het punt om zijn huidige bachelor af te sluiten. Haast zit er niet meer bij, die schuld is er toch al en inmiddels heeft hij ook een prima baan waarvan hij maandelijks kan rondkomen.

Studieschuld

De totale studieschuld van 40.000 euro is dus vooral ontstaan doordat Bas niet binnen tien jaar een studie heeft afgerond. Hierdoor moet hij niet alleen zijn lening terugbetalen, ook het bedrag wat hij in zijn studiejaren als beurs heeft gekregen (inclusief een bedrag voor de studenten-ov) is toegevoegd aan het totale schuldbedrag.

“Daarnaast heb ik ook nog eens pech met het relatief hoge rentepercentage over het verschuldigde bedrag. Ongeveer 16.000 euro is alleen maar rente en dit bedrag blijft natuurlijk maar groeien.” Omdat hij onder de afbetaalgrens verdient hoeft Bas nog niets af te lossen. Vorig jaar wilde DUO toch graag geld zien. Terwijl hij gewoon ingeschreven stond als student en nog niet afgestudeerd was, werd er toch een bedrag van 240 euro per maand gevorderd.

“Na een half jaar heb ik ze ervan kunnen overtuigen dat dit regelrechte onzin was. Dat bedrag was een onwijs groot deel van mijn totale inkomen en ik kon het gewoon niet missen. Bovendien was het onterecht dat ik überhaupt moest afbetalen.”

Toekomst

Helaas zijn er behoorlijk wat consequenties verbonden aan een hoge schuld. “Mijn schuld wordt alleen maar groter. De komende tien jaar kan ik zeker geen huis kopen en ik hoef ook niet bij een bank aan te kloppen om ooit een starterslening voor een eigen bedrijf aan te vragen.”

Bas heeft geen uitbundige studententijd gehad, hij had alleen nooit de motivatie een studie af te ronden. Achteraf had hij het wel anders aangepakt: “Als ik terugkijk had ik beter een studie kunnen afmaken, ook al had het minder mijn interesse. Het had me het grootste deel van mijn schuld gescheeld en ik had later genoeg geld gehad om iets te gaan studeren waar wel mijn hart ligt.”

 

Bas is een pseudoniem. De student wil graag anoniem blijven. Vanwege deze reden is er ook geen studentenstad of specifieke studie genoemd.