Studenten.net doet dit jaar het grote merkenonderzoek onder studenten. Welk merk kopen we graag en dragen we een warm hart toe? Welke tv-programma’s kijken we en welke tijdschriften kopen we. We vroegen natuurlijk ook naar de favoriete gadget en favoriete gadgetmerk. Tot nu toe deden 906 studenten mee aan het onderzoek. De meeste respondenten zijn vrouwelijk (73,5%) en doen een hbo- of wo-opleiding (93,1%).

Smartphone heeft ons hart veroverd: Ruim 55 procent noemt de smartphone zijn favoriete gadget. De smartphone heeft de afgelopen jaren z’n opmars gemaakt en zijn ‘nut’ meer dan bewezen. Het is een minicomputer inmiddels. Onze routeplanner, onze krant, we gamen ermee, updaten onze social media, houden onze agenda bij en nog veel meer. De tablet lijkt nog niet echt zijn opmars te maken onder studenten. Waarschijnlijk omdat lang niet iedereen zich een tablet kan veroorloven. Het studentenbudget heeft zo z’n grenzen en hoewel de langstudeerboete gelukkig van de baan is, is het nog steeds geen vetpot. Jammer genoeg zijn tablets nog steeds aan de prijzige kant.

Laptop, camera en mp3-speler verliezen populariteit: Ook de laptop wordt nog wel veel genoemd (25,7%) als favoriete gadget. De meeste studenten bezitten een laptop en de meesten bezitten ook wel een smartphone. De reden dat hij het moet afleggen tegen de smartphone is omdat we al gewend zijn aan de gemakken van een laptop. De laptop bestaat al wat langer en hoewel ook die natuurlijk steeds sneller, beter, mooier en lichter worden is het toch meestal meer ‘noodzaak’ dan ‘leuk’ om hem te hebben. Essays, papers, opdrachten en scripties komen immers niet vanzelf op papier. De fotocamera wordt ook nog wel als favoriet aangemerkt (4,7%), maar moet het afleggen tegen de laptop. Datzelfde geldt voor de mp3-speler (4,4%). Een aantal jaren geleden waren de camera en mp3-speler dé gadgets, maar ze zijn nu alweer ‘gewoontjes’.

Samsung verliest van Apple: Anno 2012 is de strijd tussen Android en Apple heviger dan ooit. Wie schaart de meeste fans achter zich? De strijd om de consumenten. Studenten kiezen voor Apple. Ruim 38 procent noemt Apple als favoriete gadgetmerk. Samsung krijgt de tweede plek, maar moet onder de studentenpopulatie duidelijk z’n meerdere erkennen in Apple. 15,4 procent kiest voor Samsung.