Wat is de WQP?

“De Water Quality Probe is een blauwalgdetector die ik samen met mijn studiegenoten Yaroslav Shuper, Ale-Watze Wiegersma en Tim Stoppelenburg heb gebouwd als onderdeel van een derdejaars project. We kregen zes maanden de opdracht af te ronden. De opdracht was heel algemeen, dus we besloten zelf om grondig te onderzoeken hoe we een nauwkeurige blauwalgdetector konden maken met een beperkt budget. Daar zijn we in geslaagd. Sindsdien hebben we geprobeerd om aandacht te genereren voor ons onderzoek. “We hopen dat het product door waterschappen in Nederland zal worden gebruikt om het handhaven van de waterkwaliteit van meren te vergemakkelijken en automatiseren; zowel voor het ecosysteem als de inwoners die rond het water wonen.”

Wat ga je doen met het prijzengeld?

“Het geld dat we met de Anner Award wonnen gaan we voorlopig opzij zetten. We gaan het gebruiken in het laatste stadium van ontwikkeling en voor het ontwikkelen van een nieuwe en verbeterde versie van het originele product. Ons originele budget, dat we kregen van de Hanze, was € 350. Met dit kleine budget hebben we een nauwkeurige blauwalgdetector kunnen maken, dus we weten dat we genoeg hebben aan het prijzengeld.”

Dus jullie hebben een bedrijf opgericht?

“In de nabije toekomst willen we een bedrijf oprichten, maar we willen graag eerst afstuderen. Ons doel zal dan zijn om de ontwikkeling van de WQP af te ronden en met de productie te starten. Als iedereen is afgestudeerd, gaan we al onze energie in dit idee steken. Het is een erg ambitieus project, dat we niet lichtvaardig willen opnemen. Er is een goede planning, hard werken en veel testen voor nodig. Daarom willen we eerst afstuderen voordat we ons hierin storten.”

Hoe zie je de toekomst, nadat jullie zijn afgestudeerd?

“In eerste instantie als overleven. We zullen de technische en theoretische ontwikkeling van het product afronden. Daarna zullen we onze contacten met bepaalde universiteiten en waterschappen inzetten om alle nodige tests uit te voeren en verwachte problemen op te lossen. Daarna zullen we ons richten op de promotie van het product richting de waterschappen, waarna de productie hopelijk zal volgen. Het begin zal zeker moeilijk en uitdagend worden, maar we geloven dat we door zorgvuldige analyses en een goede planning zullen overleven. We verwachten dat we na één tot anderhalf jaar nadat we met de productie zijn gestart, winst zullen maken.”

Wat betekent het winnen van de Anner Award voor jou?

“Het betekent dat ik niet alleen technisch sterk kan denken, maar ook op het gebied van business. Dat zal zeker handig zijn. Dat ik de award heb gewonnen, laat zien dat de WQP zeker toekomst heeft en dat er behoefte is aan zo’n product. En we hebben natuurlijk een klein startkapitaal gekregen.” Heb je een advies voor andere studenten die hun idee willen uitwerken??“Don't chase the sun.