1. Niet snoozen

Het is zo verleidelijk: nog even een paar minuutjes dommelen. Maar doe het niet! Je wordt er niet extra uitgerust van – de slaap die je dan nog krijgt is slechter van kwaliteit.

2. Ontbijt

Die minuten die je bespaard hebt op het snoozen, kun je nu gebruiken voor je ontbijt. Want dat is extra belangrijk als je weinig slaap hebt gehad. Als je eet binnen een uur nadat je wakker bent geworden, heb je een beter humeur en krijgt je brein een boost. Kun je wel gebruiken. Eet volkorengranen en eiwitten.

3. Geen suiker

Eerst verleidelijk, want: extra energie. Maar die extra energie breekt je straks op, waardoor je een suikerdip krijgt.

4. Maar één kopje koffie

Wil je even flink wat cafeïne naar binnen gieten? Doe maar niet. Je wilt niet te vroeg op de dag al aan je taks zitten.

5. Ga naar buiten

Daglicht verhoogt je lichaamstemperatuur, waardoor je alerter wordt. Draag geen zonnebril, want de zon in je ogen kan je ook alerter maken (maar kijk niet rechtstreeks in de zon, en doe dit bij voorkeur ook niet wanneer de zon op z’n felst is!).

6. Doe eerst je moeilijkste taken

Let’s face it: je dag wordt alleen maar zwaarder. De eerste uren van de dag ben je op je alertst, dus doe dan de taken of opdrachten die je het moeilijkst vindt.

7. Neem nog een kop koffie

Ben je in de collegezaal aangekomen of heb je afgesproken met je werkgroep? Neem dan nog een kopje koffie. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de cafeïne werkt (en ja, die heb je wel nodig).

8. Eet een lichte lunch

Lunch niet te zwaar, maar neem iets met groenten, granen en magere eiwitten (bijvoorbeeld een salade met kip). Een zware lunch zorgt immers voor een after-dinner-dip.

9. Drink nog een kop koffie

Drink je volgende kop koffie aan het begin van de middag. Je gaat het nodig hebben! Drink het niet na 3 uur ’s middags – cafeïne blijft zeven uur lang in je lichaam. Eén slechte nacht is wel genoeg.

10. Doe de rest van de dag simpele taken

Doe de rest van de dag de dingen waar je niet te lang over hoeft na te denken. Het schijnt dat je je maar 10 minuten achter elkaar kunt concentreren als je slecht hebt geslapen.

Bron: NY Mag - Science of Us