Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond dat in zeventien van de achttien onderzochte steden studenten veel te veel huur betalen, het gaat gemiddeld dan om 55 euro. Maar in de randstad, waar de woningnood het hoogst is, betaal je in Amsterdam en Utrecht al gauw 100 euro meer dan nodig is.

 

Hoe weet je of je als student te veel betaald?

Het is lastig om woonruimte te vinden en als je er eentje hebt gevonden, dan betaal je vaak te veel! Er staan voor huisjesmelkers nog geen straffen op het vragen van een te hoge huur. Wat kun je zelf doen om erachter te komen of jouw kamer, studio of zelfs appartement goed geprijsd is?

Ook jouw huur is wettelijk vastgesteld. Op www.checkjekamer.nl kun je door een vragenlijst in te vullen erachter komen wat de wettelijke huurprijs is voor je kamer. Betaal je behoorlijk wat euro's te veel? Dan stap je naar de huurcommissie, op deze manier kun je te veel betaald geld terug krijgen.

 

Hoe vind je betrouwbare woonruimte?

1. Studentenwoningcorporaties

Als je enorme bedragen aan huur wilt voorkomen dan kun je je het beste inschrijven bij een (studenten)woningcorporatie. Kijk bijvoorbeeld eens op Studentenwoningweb, hier vind je woonruimte van diverse woningcorporaties tegen een eerlijke prijs.

 

2. Woningdelersclub

Vooral in onze hoofdstad is het bijna onmogelijk om een woning te vinden. Je moet behoorlijke bedragen verdienen, soms wel drie keer de maand huur. En laten we eerlijk zijn, er zijn niet veel studenten die zulke bedragen verdienen... Bovendien zijn de wachtlijsten uitzonderlijk lang, soms wel vijftien jaar. 

Huur daarom samen met een groepje vrienden een woning! Let er wel op dat hieromtrent strenge wet- en regelgeving omtrent is. Je kunt daarom misschien beter een makelaar inschakelen, maar pas wel op voor een onnodig hoge makelaarsfee. 

Het platform van de woningdelersclub heeft bijvoorbeeld als missie om jongeren te helpen aan een deelwoning. 

 

3. Lotingwoning

Een deel van alle sociale huurwoningen wordt per loting aangeboden, elke week kun je dan op maximaal twee lotingwoningen reageren. Je moet hiervoor wel bij Woningnet in jouw regio ingeschreven staan. 

 

Bron: Metro