Een nieuwe cultuur leren kennen, nieuwe mensen ontmoeten en naast het studeren lekker een beetje vakantie vieren. Maar het kan ook zijn dat het tegenvalt: het eten is vreselijk, je hebt een piepklein kamertje met verrotte meubels en je komt geen leuke mensen tegen. Daarom hebben we drie tips voor je om te voorkomen dat je halfjaar buitenlandstudie in het water valt.

 

Stel je verwachtingen bij

De reden dat een half jaar studie in het buitenland tegen kan vallen, is dat je verwachtingen te hoog zijn. Als je van tevoren denkt dat het de hemel op aarde wordt en je alleen maar met een cocktail op het strand van Aruba (of waar je ook bent) gaat liggen, dan kom je bedrogen uit. Er moet ook gewoon gestudeerd worden, net als thuis. Zoek daarom van tevoren uit hoe druk je het ongeveer gaat krijgen met de studie, zodat je je daarop kan instellen. Dit geldt overigens ook voor een stage: informeer van tevoren wat je werkzaamheden precies zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Niet alles is kut

Als je niet lekker in je vel zit tijdens je halfjaar in het buitenland, dan denk je misschien dat alles vreselijk is. De mensen zijn vervelend en het eten is om te kotsen, bijvoorbeeld. Bedenk je in dat geval dat er heus wel dingen zijn die wél leuk zijn, zoals je studie of je stage. En probeer iets te doen aan de dingen die je niet leuk vindt. Ga actief op zoek naar nieuwe mensen en kook zelf elke avond iets dat wél lekker is.

 

Zoek iemand die je kan helpen

Als het écht niet gaat en je geen uitweg meer ziet uit alle ellende, zoek dan hulp. Er is vast een studiebegeleider aan wie je je verhaal kwijt kan, zodat je samen tot een oplossing kunt komen. Misschien kan je in een ander huis geplaatst worden, of in een andere studiegroep. Zoek ook contact met familie en vrienden in Nederland, zodat je wat steun hebt. Wat je vooral niet moet doen is het beschouwen als een half jaar overleven en doorbijten, want daar word je echt niet vrolijk van. Zoek een oplossing, dat is voor iedereen, maar vooral voor jou, veel beter. Beeld: Unsplash/Steven Lewis