Wat krijg je nu nog wel?

Elke hbo- of wo-student krijgt een studenten-reisproduct. Daarmee kun je ofwel in het weekend, ofwel doordeweeks gratis reizen met het openbaar vervoer. Je krijgt geen fysieke kaart, maar moet het reisproduct op je eigen ov-kaart zetten.

Hoewel de basisbeurs dus is afgeschaft, zou je nog wel een aanvullende beurs kunnen krijgen. Deze krijg je als je ouders een inkomen verdienen dat onder een bepaalde grens ligt. Ook het aantal studerende of schoolgaande broers of zussen heeft invloed op het bedrag. Je kunt maximaal € 383,77 aanvullende beurs krijgen. Studeer je binnen tien jaar af, dan wordt deze beurs omgezet in een gift en hoef je het bedrag niet terug te betalen.

Kom je niet rond, dan bestaat er nog de lening. Je kunt maximaal € 862,50 lenen bij DUO. Als je een aanvullende beurs krijgt, moet je dit bedrag hier nog van aftrekken om jouw maximale bedrag te berekenen. Ontvang jij dus het maximum aan aanvullende beurs, dan kun je niet meer dan 862,50-383,77= € 478,73 lenen.


Extra lening: het collegegeldkrediet

Als je problemen hebt om je collegegeld te betalen, dan kun je een beroep doen op het collegegeldkrediet. Dit is een lening die – je raadt het al – je gebruikt om je collegegeld te betalen. Betaal je het wettelijke collegegeld van € 1.984 per jaar (2016-2017), dan kun je maximaal € 165,33 per maand lenen. Betaal je instellingscollegegeld omdat je bijvoorbeeld aan een particuliere instelling studeert, dan kun je dit bedrag lenen, tot een maximum van € 812,90 per maand (maar nooit meer dan je daadwerkelijk betaalt aan collegegeld).

Uitbetalingsdata

In principe wordt je aanvullende beurs of lening iedere maand netjes op de 24e op je rekening gestort. Uitzonderingen zijn maanden waarin de 24e in het weekend of op een feestdag valt. Om verrassingen te voorkomen stuurt DUO altijd een mail met de precieze datum en kun je de betaaldata ook vinden in ‘Mijn DUO’.

Hoe zit het met het afbetalen van de lening?

Net als met iedere lening, krijg je te maken met een rente over het bedrag dat je gedurende je studie leent. Deze rente wordt berekend vanaf het moment dat je begint te lenen, dus niet pas vanaf het einde van je studie! Na je studie heb je allereerst de aanloopfase. Dit is een periode van twee jaar waarin je in principe nog niets hoeft af te lossen, maar dit wel al mag (geen slecht idee, want je betaalt rente over het hele schuldbedrag. Hoe lager het bedrag, hoe lager ook de rente).

Hierna volgt uiteraard de aflosfase. Je hebt maximaal 35 jaar om af te lossen. Het minimale aflosbedrag hangt af van de hoogte van je schuld, de maximale duur van de aflosfase, de hoogte van het rentepercentage en je verzamelinkomen.

Je kunt zonder boete een hoger bedrag aflossen als je dat zou willen. Als je zou willen, kun je de aflossing ook maximaal vijf jaar stopzetten. Deze vijf jaar worden dan opgeteld bij de maximale duur van de aflosfase. Let wel op dat rente over die vrije periode gewoon doorloopt, en je studieschuld dus toeneemt! Na de aflosfase wordt een eventuele restschuld nog kwijtgescholden.

Beeld: Pixabay/Niekverlaan