Dat blijkt uit recent onderzoek, dat ondersteund wordt door andere onderzoeken in het verleden. Zelfs alcoholisten die steeds maar weer grote hoeveelheden drank naar binnen gieten, behouden hun hersencellen. Hoewel de communicatie tussen hersencellen wel wordt aangetast door alcohol, is in de meeste gevallen gewoon stoppen voldoende om de schade te herstellen.

Matig alcoholgebruik is goed voor je hersenen

Matig alcoholgebruik kan er juist voor zorgen dat je geheugen niet zo snel achteruit gaat als je ouder wordt. Uit een onderzoek van de Italiaanse Catholic University of the Sacred Heart bleek dat de hersenen van 29 procent van de 65-plussers die bijna nooit hadden gedronken in hun leven, achteruit was gegaan. Van de matige drinkers in deze leeftijdsgroep had ongeveer 19 procent een geestelijke beperking. Het bleek dat mensen die wél alcohol dronken, minder kans hadden op een verstandelijke beperking op late leeftijd, dan de mensen die voor alcoholvrije drankjes gingen.

Alcoholgebruik remt de groei van hersencellen

Overmatig alcoholgebruik kan de groei van nieuwe hersencellen remmen. Maar in een onderzoek met ratten werd ontdekt dat zodra de ratten geen alcohol meer kregen, hun hersenen extra hard gingen werken om de extra cellen alsnog aan te maken. Als je je hersenen te weinig kans geeft om te herstellen, met andere woorden, als je te regelmatig te veel drinkt, bestaat de kans op blijvende schade. Maar of dit echt zo werkt, is nog niet bekend.

Blijvende en niet terug te draaien schade door alcoholgebruik is bijvoorbeeld het syndroom van Korsakov: een ziekte die bekendstaat om de hersenproblemen. Een gedeelte van de hersenen wordt aangetast, waardoor geheugenverlies ontstaat en de patiënt onder andere het vermogen verliest iets nieuws te leren.

Drink met mate

Conclusie: matige alcoholconsumptie kan goed voor je zijn. Overmatig drinken zal er niet direct voor zorgen dat je hersencellen afsterven, maar is toch niet goed voor je. De herstelfunctie van je lichaam is beperkt. Dus maak geen gewoonte van het drinken van te veel alcohol, en laat je lichaam af en toe herstellen!

Bron: Gizmodo