1. Maak een origineel cv

Maak vooral géén standaard cv bestaande uit het lettertype Calibri (je kent ‘m wel) en een saaie opmaak. Maak er iets unieks van. Een poster, een video, of doe simpelweg iets aan de opmaak. Houd wel rekening met het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Een creatieve, drukke infographic is niet heel erg geschikt voor een serieuze baan in de finance.  

2. Voeg een samenvatting toe

Plaats bovenaan je cv een korte samenvatting over jezelf. Hier gaat het vooral om wie jij bent en wat jij voor een werkgever zou kunnen betekenen. Dit is je eigen verkooppraatje! Leg de nadruk op jouw vaardigheden en op je afgeronde opleiding(en) en niet op het feit dat je weinig tot geen werkervaring hebt. Vertel daarnaast wat je zou willen leren bij het bedrijf in kwestie. Ambitie hebben is óók een kwaliteit, die recruiters vaak waarderen.  

3. Skills for the win!

Het kopje ‘werkervaring’: wat nu?! Belangrijk is dat je de nadruk legt op je vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde onderzoeksvaardigheden die je hebt geleerd tijdens je opleiding. Formuleer deze vaardigheden op zo’n manier, dat het net werkervaring lijkt. Wees daarnaast zo gedetailleerd mogelijk over alle activiteiten die je wél hebt gedaan: groepsprojecten, cursussen, opdrachten, onderzoeksrapporten, commissies, vrijwilligerswerk, et cetera. 

4. Verschillend cv per bedrijf

Pas je cv aan per bedrijf en per baan. Bij de ene baan zijn bepaalde kwaliteiten belangrijker dan bij de andere baan. Je moet zelf de match met het bedrijf en de desbetreffende baan laten zien. Benadruk dus dat jij te bieden hebt wat zij vragen. En onthoud: een béétje opscheppen en brutaal zijn mag 😉. 

5. Professionaliteit is key

Houd je cv - misschien vanzelfsprekend - simpel en leesbaar. Voeg bovendien een professionele foto toe, want zo krijgen recruiters gelijk een goede eerste indruk van je. Varieer ook met kleur, lettertype en lettergrootte om op te vallen. Let er wel op dat je cv niet alleen past bij zowel jouw persoonlijkheid als de baan waarvoor je solliciteert, maar ook rust en professionaliteit uitstraalt.