Na je afstuderen ben je nog niet meteen van de struggles af die te maken hebben met je afgeronde studie. Kun je nog even gratis met het OV reizen of nog even teren op je studiefinanciering/lening? Helaas, die dingen zul je allemaal moeten stopzetten. Hoe je dat doet lees je hier. 

 

Uitschrijven bij de onderwijsinstelling

Je studeert niet meer, dus is het zaak om je uit te schrijven bij je onderwijsinstelling. Dit kun je doen met je DigiD op Studielink door je einddatum van je opleiding door te geven. Zo voorkom je dat je super veel collegegeld moet doorbetalen. Doe dit zeker als je bijvoorbeeld na september afstudeert, want dan krijg je het collegegeld wat je teveel hebt betaald gewoon terug!

 

Studielening stopzetten

Nadat je je uitgeschreven hebt bij de onderwijsinstelling en je opleiding, moet ook je studielening stopzetten. Zodra je afgestudeerd bent, heb je hier namelijk geen recht meer op. Dit alles kun je online regelen op Mijn Duo.

 

Studentenreisproduct stopzetten

Daarnaast is het stopzetten van je ov-jaarkaart iets om niet te vergeten. Vergeet je dit, dan kun je elke twee weken dat het langer duurt een fikse boete verwachten. Je studentenreisproduct stopzetten doe je bij een OV-automaat. Voordat je dat doet, ga je eerst naar ov-chipkaart.nl of naar Mijn Duo en kies dan voor ‘stopzetten studentenreisproduct’. De NS heeft gelukkig nadat je je OV hebt stopgezet nog wel een voordeeltje voor je: je kunt gratis en voor niks een Dal-Voordeel abonnement aanvragen. Doe dit echter wel binnen drie maanden na het stopzetten van je reisproduct!

 

Check je studieschuld

Je zult waarschijnlijk een studieschuld hebben opgebouwd bij DUO. Hoe vervelend het ook is, check na je afstuderen toch even hoe hoog de schuld is en win informatie in over hoe en wanneer je die schuld terug moet betalen!

 

Huurovereenkomst SSH of Campuscontract?

Huur jij je kamer of studio bij studenten woningbouwvereniging (zoals de SSH), dan is de kans groot dat je na je afstuderen binnen een bepaalde tijd moet verhuizen om zo plaats te maken voor nieuwe studenten. Bekijk je huurovereenkomst dan ook goed en voorkom dat je onder een brug moet slapen! Een aanrader is om je in te schrijven bij een sociale huurvereniging of bekijk de opties voor anti-kraak of particuliere huurwoningen, bijvoorbeeld bij een makelaar.  

 

Jouw verzekeringen

Als laatste is het super belangrijk om na te gaan hoe je verzekerd bent. Het kan zijn dat je als student korting kreeg op je zorgverzekering, je een bankrekening had met studentenkorting of dat je meeverzekerd was met de reis- en aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Al deze dingen veranderen of vervallen wanneer je geen student meer bent. Vergeet ze daarom niet om te zetten!

Mocht je verder gaan studeren en bijvoorbeeld een master gaan doen, check dan voor de zekerheid even hoe lang je nog recht hebt op je studentenreisproduct en hoe lang je je studiefinanciering nog kunt lenen bij DUO. Succes!