De Brooodzaak

€3,00

Ruben krijgt het broodje van de alom bekende Brooodzaak. Na de inhoud van het broodje zorgvuldig bestudeerd te hebben, komen we tot de conclusie dat deze rijkelijk en goed in verhouding gevuld is. Langzaam kauwend en met een ernstig gezicht laat hij de smaak van het broodje even op zich inwerken. Vol verwachting kijken we hem aan. "Het brood smaakt nogal oud en de ham is wat verkleurd", zegt hij vervolgens. We knikken begrijpend en wanen ons echte Masterchef-juryleden. "Ik krijg pijn in mijn kaken van het kauwen. Nee, deze hapt niet lekker weg. Maar aangezien ik wel honger had, voel ik toch een soort opluchting. Maar ik zou hem zelf niet kopen. Verdrietig, ja ik word er ook een beetje verdrietig van." Duidelijke taal; verdriet moeten we niet hebben.

AH to go

€ 3,00

Nadat we Ruben getroost hebben, gaan we door met het broodje van Eva. Het langwerpige broodje gezond van de AH to go. Ook deze is goed belegd, maar niet zo goed verdeeld. De stukjes tomaat, komkommer en ei zitten samengepropt en Eva richt het broodje zelf even opnieuw in. En dat doet ze goed, het broodje is een plaatje om naar te kijken. Maar "dat herinrichten zou niet nodig moeten zijn, hè." Ja ons oordeel is hard. Eva rammelt van de honger dus zet haar tanden gretig in het broodje. Dan klaart haar gezicht op: "Lekker hoor! Hapt lekker weg!" Ik vraag haar naar het gevoel dat ze bij het broodje krijgt. Je moet wat hè. "Blijdschap", straalt ze, "maar ik had dan ook heel veel honger!" Maar het is niet alleen maar feest in ons testlab, ook voor een kritische noot zijn wij niet bang. "Ondanks de goede smaak en het feit dat er lekker veel groente op zit, overheerst de smaak van kaas."

GoPasta

€3,95

Nadat het Ah to go-broodje de test glansrijk heeft doorstaan, gaan we door naar Elselotte die een broodje van de GoPasta heeft. Het is een bruine bol waar wat blaadjes sla uitsteken. Vol verwachting tilt ze de bovenkant op om vervolgens verontwaardigd "ER ZIT GEEN HAM OP!" uit te roepen. Ook wij reageren geschokt en met grote ogen en de hand voor de mond staren we naar het broodje. "Echt?", mompelt Ruben zachtjes. We kalmeren even met wat koffie en besluiten dat een broodje gezond zonder ham echt niet kan. Ik vraag of Elselotte het broodje nog wel wil testen, want laten we wel wezen: dit is niet niks. Maar ze is dapper en zet haar tanden erin. "Het voelt heel gezond, zo met al die sla." Even vragen we ons af of dat een goede zaak is of niet, maar Elselotte verzekert ons dat het een goede zaak is. We ontspannen weer wat en kijken hoe ze verder eet. Ondanks dat ze af en toe nog wat verdrietig mompelt dat ze de ham zo mist, geniet ze toch zichtbaar. "Ja, hij is lekker en de kaas in combinatie met de sla smaakt goed. Maar je wacht toch elke keer op die smaak van ham en die komt maar niet. Voor die €3,95 verwacht ik toch wel een plakje ham erbij. Jammer, eeuwig zonde."

BroodExpress

€3,65

Dan ben ik aan de beurt. Als grote brood-test-leider hoop ik dat ik mijn team niet teleur zal stellen. Mijn broodje van de Broodexpress ziet er in ieder geval goed uit. Een grote bruine bol met veel beleg. Ik til gespannen de bovenkant op en tref een verrassing aan. "TUINKERS?!", roept Ruben uit. We zijn allemaal verbaasd; dit is niet zomaar een broodje. We hebben hier te maken met de Ferrari onder de broodjes. Ik besluit er dan ook een episch moment van te maken en beweeg het broodje in slow motion naar mijn mond. Bij de eerste hap ervaar ik een smaakexplosie in mijn mond. Met grote ogen kauw ik stevig door. Ik wil lachen, maar lachen met je mond vol is vies dus doe ik het niet. Jaloers kijken de anderen naar mijn broodje. "Genoeg kaas, lekker veel ham, voldoende groente en frisse sla. De tuinkers voegt net dat beetje pit toe en de saus die onderop zit is goddelijk", zegt ik vervolgens professioneel terwijl ik het broodje even terug leg op het bord. Ik gun de rest even de tijd om het te bekijken voor ik weer een hap neem. "Jij hebt wel echt de lekkerste", zucht Ruben. Hij is nog steeds wat verdrietig om zijn broodje van de Brooodzaak.

De Kiosk

€2,50

Dan ligt alleen de sandwich gezond van de Kiosk nog voor onze neus. Eva prikt er een beetje in en concludeert dat het broodje klef en koud is. Elselotte merkt opnieuw op dat de ham ontbreekt, er veel te veel kaas op zit, er bijna geen groente te vinden is en er viezige saus uit drupt. We durven allemaal niet zo goed en laten daarom Ruben maar de eerste hap nemen. "Maar ik houd niet van kaas!", zeurt hij nog, maar we zijn onverbiddelijk. Met een vies gezicht neemt hij een hap. "Ik proef geen kaas en dat is geen goed teken gezien de hoeveelheid kaas die erop zit!", roept hij uit. We schrikken. Kaas die niet naar kaas smaakt, ojee. Eva neemt de sandwich van hem over. Ze kauwt wat, legt het weer terug op het bord en concludeert dat het broodje van €2,50 precies €2,50 teveel kost. "Inderdaad, ik zou boos zijn als ik hier geld voor had betaald", zegt Ruben. Elselotte probeert te vluchten maar voor een deskundig oordeel is ook haar mening nodig. "De saus valt mee, maar daar komt dan ook de enige smaak vandaan. Ik proef verder helemaal niks. Toch vind ik hem meevallen na de tirade van Ruben!" En dan moet ook ik eraan geloven, maar na een hap weet ik genoeg: dit is niet oké. Uit angst voor vergiftiging leg ik hem snel weg.

Conclusie

We spoelen de mond met nog wat koffie en bespreken onze bevindingen. De Kiosk kan je voortaan gewoon voorbij lopen als je een broodje wilt, concluderen we. Tenzij je dood wilt, dan vooral de sandwich gezond nemen. De AH to go blijkt niet voor niets zo populair, want het broodje was een prima manier om de buik te vullen. Succes gegarandeerd, zeker bij grote honger. GoPasta was veruit de duurste, maar volgens Elselotte was het broodje zijn geld wel waard. Ondanks dat zijn er wel al serieuze mails de deur uit gegaan met het verzoek om ham. De Brooodzaak heeft aan Ruben een klant verloren en ik vermoed dat het nog wel even zal duren voor hij er weer bovenop is. En dan de BroodExpress, de Louis Vuitton onder de broodzaken. Dat ene zonnestraaltje op een donkere dag. Het licht aan het einde van de donkere tunnel. Langzaam droom ik weg bij de gedachte aan alle fijne broodjes die ik daar nog ga halen. Dat iemand ergens op de achtergrond "Ik ben wat misselijk door die van de Kiosk" mompelt, doet er even niet toe. Ik heb genoten.

 

Welke 'studentenmaaltijd of -drank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.