Kies kleine doelen

Wat je ook doet: als je grote doelen voor jezelf zet, is het lastiger ze te bereiken. Maak je doelen dus concreet en behapbaar. ‘Succesvol worden’ is geen goed doel, want: niet concreet. Wanneer ben je succesvol? Denk eerder in: op elk tentamen van deze periode een voldoende halen. Vervolgens weet je veel beter waar je naartoe werkt (en is het dus gemakkelijker te halen).

 

Er mag best iets mislukken

Dat je project mislukt, betekent niet dat jíj mislukt. Het klinkt als blabla, maar werkt echt: zie een mislukking als een leerproces. En je studeert om te leren, nietwaar? Op het moment dat je het echt als falen ziet, staat het je in de weg en kun je het niet achter je laten.

Denk en praat positief

Een negatieve houding heeft ook een negatieve invloed op je zelfvertrouwen (en je humeur). Als je alles optimistisch benadert, sta je veel vrolijker in het leven. Dus in plaats van te denken dat je iets niet kunt, kun jezelf ook aanmoedigen.

Vier successen

Zie ‘succes’ (een goed cijfer, een geleerde vaardigheid) niet als vanzelfsprekend, maar iets waar je blij mee mag zien. Je hebt er hard voor gewerkt, goed gedaan! (enne: vier ook het succes van anderen; dat verkleint niet direct je eigen succes.)

Zorg goed voor jezelf

Als je goed voor jezelf zorgt, voel je je beter. En dat straal je uit. Dus trek die kleren aan waarvan je vindt dat ze je awesome staan, besteed wat extra aandacht aan je make-up en neem tijd voor jezelf. Als je zelf het idee hebt dat je er goed uitziet (uitstraling/uiterlijk), heb je meer zelfvertrouwen. Let wel op dat je dit soort dingen voor jezelf doet, niet voor anderen.

studeren-tweedames
Het is best oké om nee te zeggen

Als je opkomt voor je eigen mening of standpunten, kan je dat een enorme boost aan zelfvertrouwen geven. Het is uiteraard belangrijk om naar anderen te luisteren en respect te hebben voor andere inzichten, maar af en toe mag je best nee zeggen.

Dump negativiteit

Heb je zo’n vriend(in) die alle energie uit je zuigt en alleen maar negatief in het leven staat? Dikke kans dat je dat (een beetje) meeneemt: waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Ga voor positiviteit, want als je je goed voelt, heb je over het algemeen meer zelfvertrouwen.

Laat je mening over jezelf niet van anderen afhangen

Leuk als je een complimentje krijgt, daar mag je best blij mee zijn. Maar laat het niet je mening over jezelf beïnvloeden. Want als het jou positief kan beïnvloeden, kan dat het ook negatief.

Doe dingen waar je goed in bent

Van een beetje uitdaging is nog nooit iemand dood gegaan. Maar als je hele leven uit uitdaging bestaat, kan dat veel onrust opleveren. Het is niet verkeerd om iets te doen, juist omdat je er goed in bent. Daar haal je weer energie en zelfvertrouwen uit voor de rest. Denk aan een sport, vrijwilligerswerk of commissiewerk bij een vereniging.

Bron: Her Campus