1. Laat je gordijnen open
Je lichaam reageert op zonlicht. Zo voel je je opgeladen en word je vanzelf al lichtelijk (of helemaal) wakker als de zon opkomt. 

2. Drink meteen een glas water
Zie het als het oliën van een motor. Je hebt net een nacht gezweet en je vochtgehalte is vast laag. Daarnaast is ’s ochtends water drinken ook goed voor je lijn!

3. Maak een ochtend-afspeellijst
Zodra de wekker gaat, zet je je zelfgemaakte afspeellijst aan. Deze afspeellijst is precies een uur (of langer als je tijd nodig hebt); zo weet je precies wanneer je weg moet zonder elke keer gehaast naar de klok te kijken. In ieder geval moet je de deur uit zijn voordat je afspeellijst stopt! Werkt alleen als je niet chagrijnig wordt van muziek in de ochtend.

4. Creëer een routine
Dit kost natuurlijk wat meer tijd om in je systeem te krijgen, maar leer jezelf om meteen uit bed te stappen als de wekker gaat. De eerste paar keer gaat het moeizaam, maar als je het vroeg opstaan serieus neemt, dan leer je je eigen lichaam aan op te staan als je het geluid van de wekker hoort. 

5. Eet een pepermuntje
Door de frisse smaak in je mond en door de suikers denkt je lichaam dat je je aan het klaarmaken bent en krijg je energie. 

pepermunt pixabay AJEL

6. Vraag huisgenoten
Ben je een diepe slaper? Maakt een alarm je niet wakker? Geef die ene stipte huisgenoot een ‘leuke’ taak: jou wakker maken. Hoe? Daar mag hij of zij over nadenken. 

7. Wek je brein
Er is een app die je quizvragen, rekensommen en kleine puzzeltjes laat oplossen voordat de wekker stopt met loeien. Zo heb je net die dosis adrenaline om wakker te blijven.

8. Rollen!
De mensen van nandahome hebben een wekker ontworpen die wegrolt als het alarm afgaat. Je wordt wakker van het geluid; de enige manier om het alarm uit te doen is door te wekker te pakken te krijgen. 

9. Beloon jezelf
Hé, je bent op tijd uit bed! Beloon jezelf na een week elke dag op tijd opstaan eens op een etentje, of die game die je heel graag wilt hebben. 

Coverbeeld: Pixabay/AlexVan
Beeld: Pixabay/AJEL