1. Je wordt sneller dronken als je alcohol mixt met energydrank

Van een wodka-Red Bull krijg je een flinke stoot energie, waardoor het misschien lijkt alsof je sneller dronken wordt. In feite onderdrukt de cafeïne het gevoel dat je moe wordt, waardoor je normaal gesproken eerder zou stoppen met drinken. Hierdoor heb je de neiging om meer te drinken, waardoor je inderdaad met meer alcohol in je bloed thuiskomt dan anders. Maar dat komt dus niet door de energydrank. Toch is wodka en Red Bull geen goede combinatie.

2. Hoe donkerder de drank, hoe gezonder

Donkere bieren en wijn bevatten over het algemeen meer antioxidanten dan lichtere pils en witte wijn. Maar dat betekent niet dat het gezonder is. Het gistingsproces van alcohol produceert naast alcohol ook andere stoffen: congeners. Die veroorzaken de donkere kleur. Hoe donkerder de drank, hoe erger de kater.

3. Oude wijn is beter

Hoe ouder het jaartal op het etiket, hoe beter de wijn, of niet? Niet dus: het ligt aan het soort wijn. Sommige wijnen zijn bedoeld om binnen een paar jaar na productie op te drinken, en worden er niet beter op als je ze langer laat staan. Andere wijn smaakt inderdaad lekkerder als het enkele jaren in een wijnkelder heeft liggen rijpen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de wijn die jij bij de Appie haalt, niet voor niets al in het schap staat.

4. Donker bier bevat meer alcohol dan licht bier

Je zou zeggen: hoe meer van die congeners in het bier, hoe meer alcohol de drank bevat. Dat is niet helemaal waterdicht. De kleur van het bier komt niet alleen door congeners, maar ook door het type graan waarvan het gemaakt is. Sommige soorten donker bier hebben juist een lager alcoholpercentage.

5. Als je kotst, word je weer nuchter

Je herkent het gevoel vast wel: als je ziek bent van de drank, kan het enorm opluchten om de inhoud van je maag te deponeren in het toilet (of op de vloer…). Maar dit betekent niet dat je meteen weer nuchter bent. Oké, dat wat in je maag zit is misschien nog niet verteerd, maar de opname van alcohol in het bloed begint vrijwel meteen. De kleine hoeveelheid in je maaginhoud zal niet zoveel verschil maken – kotsen doe je immers als je echt veel te veel hebt gehad. Dit betekent ook dat overgeven niet helpt om een kater te voorkomen.

6. Een aspirientje voor het drinken voorkomt een kater

Het klinkt zo mooi, gooi er alvast een pilletje in en je hebt morgen nergens last van. Maar helaas: de hoofdpijn komt pas opzetten als die pijnstiller al is uitgewerkt. Bovendien: aspirine of ibuprofen is niet zo’n goed idee in combinatie met alcohol; het kan een slechte uitwerking op je maag hebben. Paracetamol is niet zo’n ramp. Door de alcohol wordt de paracetamol minder snel in het bloed opgenomen, maar het heeft verder geen negatief effect.

7. Eten na het stappen voorkomt een kater

Kebab, patat, pizza of gebakken eieren: na het stappen heb je zin in eten. Vet eten. Maar je kater wordt het helaas niet minder van: op het punt dat jij gaat eten, is de alcohol al opgenomen in je bloed. Ook wordt het niet sneller verwerkt. Soms kan vet eten de kater juist verergeren, omdat het bijdraagt aan maagzuur. Het beste is nog altijd om voor een goede bodem te zorgen vóórdat je gaat drinken.

8. Door alcohol sterven je hersencellen af

Dat alcohol tijdelijk niet een heel goed effect heeft op je brein, dat weet je wel. Maar dat je hersencellen afsterven, is onzin. Daarvoor kun je niet genoeg alcohol drinken zonder te sterven. Wel wordt door overmatig alcoholgebruik de communicatie tussen hersencellen aangetast.

9. Door een kopje koffie word je weer nuchter

Een kopje koffie kan de effecten van een kater bestrijden, maar niet de oorzaak. Het kost ongeveer 1,5 uur om een glas alcohol te verwerken, daar verandert koffie niets aan.

Bron: Greatist