1. Gebruik een speciale kop voor ‘werkervaring in gebied x’

Helemaal als je nog niet zoveel werkervaring hebt in jouw vakgebied, is het belangrijk om te laten zien welke ervaring je dan wel hebt. Door dat expliciet te benoemen, valt het extra op. En door de naam van de kop kun je er ook jouw stages of vrijwilligerswerk noemen (mits relevant, natuurlijk).

2. Wees consistent

Je wilt zoveel mogelijk kwijt over jezelf, en probeert dus hier en daar nog wat in je cv te proppen. Kijk hiermee uit. Zorg dat je de opmaak (inclusief tabjes, alinea’s en opsommingen) van je cv overal hetzelfde houdt. Dit is belangrijk voor de leesbaarheid van je document.

3. Lijn de tekst links uit

Zorg dat je tekst niet gecentreerd is. Ook je koppen moet je links uitlijnen. Dit is beter voor de leesbaarheid van je cv, omdat je ogen nou eenmaal automatisch naar links gaan als je klaar bent met het lezen van een zin.

4. Gebruik dezelfde lettergrootte

Oké, je naam mag dan wel wat groter zijn, maar zorg ervoor dat de rest van je cv in dezelfde lettergrootte staat. Om bepaalde woorden op te laten vallen, kun je ze vet- of schuingedrukt maken.

5. Witregels

Een cv bestaat niet alleen uit tekst, maar ook uit witregels. Dit kun je zelf ook bedenken: een document met alleen tekst ziet er snel uit als een woordenbrij. Gebruik je witregels, dan leest het makkelijker, én is het gemakkelijker te scannen door een recruiter.

6. Maak niet te veel vetgedrukt

Bedenk goed wat je wilt uitstralen. Was jouw functie bij een bepaald bedrijf het belangrijkste, of werkte je juist bij een heel belangrijk bedrijf in het vakgebied? Kies één van de twee en maak die vetgedrukt.

7. Zet belangrijke woorden vooraan bij een opsomming

Gebruik je een opsomming om aan te geven wat jouw taken of verantwoordelijkheden waren bij je stage of bijbaan? Zet dan de belangrijkste woorden vooraan. Opsommingen zijn namelijk makkelijk te scannen voor een recruiter – dikke kans dat ze niet de héle tekst achter een bullet point lezen. Denk dus goed na wat je precies kwijt wil, en vertel dat in zo weinig mogelijk, maar wel heel krachtige woorden.

8. Houd je opsomming kort

Wat is het nut van een opsomming, als je er alsnog een heel verhaal neerzet? Zorg dus dat elk onderdeel van een opsomming maximaal één regel lang is.

9. Gebruik cijfers voor getallen

Schrijf getallen niet uit, maar gebruik cijfers. Dit scheelt in ruimte. Bovendien vallen cijfers meer op.

Bron: The Muse