1. Vacuümzakken

Het klinkt misschien niet héél erg sexy en eerder iets dat je oma je zou aanraden, maar vacuümzakken zijn best handig! Het enige wat je nodig hebt is een stofzuiger en vervolgens zie je de zak met je kleding krimpen en krimpen… totdat je genoeg ruimte hebt om dat ene leuke jurkje toch nog óók mee te nemen! Je hebt trouwens ook zulke zakken waarvoor je geen stofzuiger nodig hebt. Wel zo handig als je ook nog alles mee terug wilt nemen!

2. Ziplock-zakjes

Eigenlijk horen ze gebruikt te worden voor (je moeders) kliekjes in de diepvries, maar ze zijn multifunctioneel: hersluitbare plastic zakjes! Doe bijvoorbeeld in een zakje je ondergoed, in een andere je (opgerolde) T-shirts; en je hebt een overzichtelijke koffer! Nu hoef je niet alles overhoop te gooien opzoek naar dat ene shirtje… 

3. Rollen, rollen en nog eens rollen

Het is een vrij gehoorde tip, maar eentje die niet kan ontbreken: rol je kleding op! Het bespaart een hoop ruimte. Doe een haarelastiekje om je rollen zodat ze netjes in je koffer blijven. Je kan bijvoorbeeld van tevoren een paar outfits samenstellen en vervolgens deze oprollen, doe er een haar-elastiekje omheen et voilà: je hoeft ’s ochtends alleen maar een pakketje uit te rollen en je hebt een outfit!

4. Reishanddoek

Bij bijvoorbeeld Xenos of Action kun je voor een klein prijsje een reishanddoek kopen. Deze zijn niet alleen lichter en ruimtebesparend, maar drogen ook nog eens heel snel op, wat handig is als je veel doorreist en weinig tijd hebt om je handdoek te laten drogen. 

5. Lege flesjes

Natuurlijk kan je overal mini’s van kopen: van een minitandpasta tot een minizonnebrand, maar dit is niet altijd nodig. Je kan ook lege plastic flesjes kopen en deze vervolgens vullen met je eigen favoriete producten. Bij een volgende reis kan je deze opnieuw gebruiken. Je kan daarnaast ook bijvoorbeeld een oud lenzendoosje vullen met wat foundation en crème, zodat je niet je hele flesje mee hoeft te nemen.

6. ID-plastificeren

Maak een kopie van je paspoort of ID-kaart, en laat deze uitsnijden en vervolgens plastificeren. Nu heb je een identificatiebewijs dat je mee kan nemen voor stappen en dat niet meteen verkreukelt zoals een normale kopie van papier. Deze zal meestal geaccepteerd worden, toen ik bijvoorbeeld studeerde in Boedapest is hier in ieder geval nooit wat over gezegd tijdens de ID-controles bij uitgaan. Vergeet alsnog niet je echte identificatiebewijs, want de douane is waarschijnlijk wat minder gecharmeerd van een plastic ID-bewijs. 

7. Vliegtuigstand

Tijdens je vakantie is dé tijd om eens te ervaren hoe het is zonder continu Facebook, WhatsApp en je mail te checken. Zet je mobiel als je onderweg bent op vliegtuigstand om zo de batterij te besparen. Eén functie van je mobiel heb je wel echt nodig: de gps. Gelukkig werkt deze ook nog als je mobiel op vliegtuigstand staat, dus dit geeft je helaas nog steeds geen excuus om roaming aan te zetten… Download van tevoren een app die offline een kaart weergeeft, zoals MAPS.ME, en ronddolen in een onbekende stad is verleden tijd!

8. Spork

Bij de servicebalie van Albert Heijn kun je gratis een ‘spork’ afhalen: een plastic lepel, vork en mes ineen. Deze kan je gemakkelijk in je tas meenemen. Als je dan een keer bij dat bakje met Italiaans ijs geen lepeltje mee hebt gevraagd, no worries want jij hebt je spork!

9. Kleding wassen

Soms wil je echt nog één keer dat leuke shirtje aan, maar ruikt hij helaas niet meer zo erg fris… Als je een (redelijke) schone douche en wat shampoo tot je beschikking hebt is de oplossing een handwasje in de douche. Leg je kleding in de douche en gebruik de shampoo als wasmiddel en spoel deze goed uit. 

Hang je kleding na het ‘wassen’ ergens uit: op je balkon, over een stoel, het lukt je vast een plekje te vinden. Geniet een paar uurtjes later van frisruikende kleding die ook nog eens matcht met de geur van je haar!