1. Halveer je porties

Halveer de portie die je normaal zou eten, en bewaar de rest voor later. Je zult merken dat je helemaal niet zoveel honger hebt als je denkt. Het kost namelijk ongeveer twintig minuten voordat je het echt doorhebt dat je vol zit.

2. Water, veel water

Dit is de tip die je zo’n beetje overal leest als het om afvallen gaat: drink veel water. Over de beste hoeveelheid wordt gediscussieerd, maar feit is dat het goed voor je is om veel te drinken. Niet in de laatste plaats omdat je hersenen dorst soms aanzien voor honger – en je dus sneller gaat snaaien. Let erop dat je meer vocht nodig hebt als je sport. Stop met frisdrank en sappen, die bevatten veel suiker en calorieën.

3. Eet niet uit pakjes

Probeer zoveel mogelijk vers en gezond voedsel te eten. Pakjes en potjes zitten vol met toevoegingen (suiker, zout) die niet gezond zijn. Doe je boodschappen vooral op de groente- en fruitafdeling.

4. Word beweeglijker

Ongedurige mensen verbranden meer calorieën, omdat ze over het algemeen meer bewegen. Ben jij zo iemand die uren stil kan zitten? Probeer dan tijdens het studeren je benen onder het bureau te strekken of af en toe je benen over elkaar te slaan.

5. Neem wandelpauzes

Neem tussen het studeren door af en toe een wandelpauze. Goed voor je [link:20912], en goed voor je beweging van de dag! Ook al is het maar een paar minuutjes per keer, aan het eind van de dag vormen die samen toch aardig wat beweging. Wandelingetjes naar de koelkast en weer terug zijn dan weer niet aan te raden.

6. Neem je eten mee

De kantine heeft niet altijd gezonde opties. Als je je lunch thuis klaarmaakt, kun je zelf bepalen hoe gezond je eet. Hetzelfde geldt voor tussendoortjes. Je weet in ieder geval wat er precies in zit.

7. Werk staand

Helemaal in tentamenperiodes krijg je weinig beweging – je zit vooral te studeren. Probeer (een gedeelte) van het leerwerk staand te doen. Of ijsbeer heen en weer terwijl je definities in je hoofd probeert te stampen.

8. Stop met diëten

Rare diëten volgen; het kan kort werken, maar daarna zit het gewicht er net zo snel weer aan. In plaats daarvan moet je een gewoonte maken van bewegen en gezond eten.

9. Start met ontbijten

Voor het geval je ’s ochtends niets eet: doe dat toch. Het activeert je spijsvertering én je krijgt energie voor de komende dag.

Bron: ChaCha