1. “Sorry dat ik zo vroeg ben.”


Dat te laat komen not done is, dat weten we allemaal. Maar té vroeg komen is ook niet op tijd, en wordt dan ook niet echt gewaardeerd. Het gesprek wordt immers ingepland; je gesprekspartner heeft ook andere dingen te doen. Een gesprek ingaan met een sollicitant die 30 minuten heeft zitten wachten geeft bovendien schuldgevoelens die een negatieve nasmaak geven aan het gesprek.

2. “Ik weet niet wat ik moet antwoorden.”


 photo noah-speechless.gif

De mogelijkheid bestaat dat je tijdens je gesprek een onverwachte vraag gesteld krijgt. Dat je voor het blok gezet wordt is niet erg, het is hoe je er op reageert. Als je dichtklapt en reageert zoals bovengenoemd dan kom je niet goed uit de verf. Zeg op zulke momenten gewoon eerlijk dat je een minuutje wil nadenken. En complimenteer de vraag, dan kan de beste man of vrouw dat ook weer in zijn zak steken (al kan dat ook snel weer cheesy overkomen).

3. “Hoeveel vakantiedagen krijg ik?”


Hoewel waarschijnlijk onschuldig bedoeld, toch gebruik je een ‘wat zit er in voor mij’-vraag. Dit komt tijdens een eerste gesprek vrij oncharmant over. Het belang tijdens dit gesprek is uitzoeken wat jij voor het bedrijf kan betekenen en waarom jij de perfecte kandidaat bent. Maak ze eerst maar lekker met wat jij voor ze kan doen, zodat je later nog kunt onderhandelen over die extra vakantiedagen.

4. “Wat doen jullie precies?”


Lees je in. Deze vraag schrikt meer af dan het kantoor binnenlopen in je onderbroek. In je ondergoed rondhuppelen toont nog lef, terwijl onvoorbereid binnenlopen al snel als arrogant en lui bestempeld wordt. Waarom zou het bedrijf geloven in je gedrevenheid als je niet eens research hebt gepleegd?

5. “Nee, ik heb geen vragen.”


Stel een goede vraag. Zoals eerder genoemd bij #3 is het belangrijk dat je geïnformeerd overkomt. Laat zien dat je scherp bent en dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Stel een of twee vragen die laten zien dat je geïnteresseerd bent.

6. “Mijn vorige baas was kansloos.”


Nooit, maar dan ook nooit je vorige werkplek of werkgever zwartmaken. Zelfs niet als Mr. Burns van The Simpsons een lieverdje lijkt in vergelijking met je vorige baas. Degene die het interview houdt kan dan denken dat je ooit ook zo over zijn bedrijf gaat praten of dat jij mogelijk degene bent met wie niet te werken valt.

7. “Ik weet dat ik niet veel ervaring heb, maar…”


Als student of pas afgestudeerde heb je waarschijnlijk niet zo veel ervaring. Op het moment dat je je gaat excuseren voor de ervaring die bij jou ontbreekt, komt het over alsof je niet de juiste persoon bent voor de baan. Wijs nooit op je gebreken tijdens een gesprek maar benadruk je positieve kanten.

8. “Mijn valkuil is dat ik te perfectionistisch ben.”


Eén van de meest cliché-antwoorden tijdens sollicitatiegesprekken is toch wel de ‘te perfectionistisch’-klaagzang. Want, welke werkgever wil dat nou niet? Iemand die met minder dan 100% geen genoegen neemt? Inmiddels is de zin zou uitgekauwd dat je als onorigineel en suf overkomt.

9. “Ik ben bereid alles te doen.”


Wanhoop is niet aantrekkelijk. Misschien ben je al een lange tijd een baan aan het zoeken en neem je alles wel aan, maar de werkgever zoekt specifiek ergens naar. Door middel van research kan je aansluiten op hun vraag. Wees klaar om uit te leggen wat jou zo geschikt maakt voor de specifieke baan die zij bieden.

Bron: The Muse