Allereerst komt dat omdat handdoeken lang vochtig blijven, waardoor bacteriën overleven en zich vermenigvuldigen. Daarbij worden handdoeken gebruikt op de plekken in huis waar sowieso al de meeste bacteriën voorkomen; ze pakken de beestjes dus gemakkelijk mee.

Voedselvergiftiging en diarree

Onderzoekers van de University of Arizona vonden in 89% van de keukenhanddoeken coliformbacteriën, die ook in poep te vinden zijn en zorgen voor voedselvergiftiging en diarree. De e. coli-bacterie werd in 25,6% van alle handdoeken gevonden. Volgens de onderzoekers worden handdoeken vaak gebruikt om handen of oppervlakten af te vegen die in contact zijn gekomen met (bijvoorbeeld) rauw vlees. Hierdoor kun je ook gemakkelijk voedsel kruisbesmetten of jezelf infecteren.

Bacteriën en virussen doorgeven

Handdoeken die je in de badkamer of wc laat hangen om door meerdere mensen te laten gebruiken (bijvoorbeeld voor het drogen van je handen), kunnen bacteriën en virussen doorgeven aan de andere gebruikers.

Wassen op 30 graden is niet genoeg

Wat doe je eraan? Je handdoeken vaak, maar niet op een lage temperatuur wassen, dat is het belangrijkste. Sommige experts adviseren te wassen op 90 graden, maar daar is niet iedereen het mee eens. De meeste bacteriën leven op lichaamstemperatuur, dus één ding is zeker: een wasje van 30 graden is niet genoeg.

 

Bron: Daily Mail