1. Kratjes bier kopen die in de aanbieding zijn

Een avondje drinken moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk. Iedere supermarkt heeft wel een bepaald soort bier in de aanbieding. Jouw favo bier is helaas niet altijd in de aanbieding, maar als je altijd bier in de aanbieding koopt, leer je wel gelijk verschillende soorten bier drinken.

 

2. Sneller genoegen nemen met een wat minder schone omgeving

In een studentenhuis kom je er snel achter dat je niet meer bij je ouders woont. Hoogstwaarschijnlijk heb je geen vaatwasser en moet je alles zelf schoonhouden. Dat gaat met wat meer moeite, dus neem je genoegen met wat viezere spullen dan je gewend was. 

 

3. Een beetje groenten zien als een gezonde maaltijd

YES! Je hoeft eindelijk niet meer die gezonde troep van je ouders te eten. Stiekem weet je zelf wel dat je niet vitamineloos door het leven moet gaan, dus koop je zo nu en dan boontjes of broccoli zodat je toch kunt zeggen dat je gezond bezig bent.

 

4. Dingen bestellen op acceptgiro zodat je het kan betalen als je studiefinanciering er is

Als het gaat om kleding, dan is de H&M een winnaar! Betalen op maandfactuur: even een net hemd of een jurkje bestellen en pas over drie weken betalen. Wat een geweldige uitvinding. Bij Bol.com kan je trouwens ook op acceptgiro betalen. Handig voor je studieboeken. Nu moet je wel zo secuur zijn dat je bijhoudt hoeveel je uitgeeft zodat je straks niet opeens zonder geld voor eten zit.  

 

5. Liever lui zijn dan moe

Hoezo zou je zelf naar de supermarkt gaan als er al een huisgenoot is? Profiteren! Hij of zij kan alvast je ontbijt voor morgen meenemen. Je maakt het bedrag gewoon over of het wordt op Wie Betaalt Wat gezet. 

 

6. Sparen voor glazen, borden, bestek of eten met de spaarkaarten van de supermarkten

Tegenwoordig heeft iedere supermarkt een spaarkaart. Maar niet iedere spaarkaart is interessant voor ons studenten. De Efteling vinden we bijvoorbeeld heel leuk en aardig, maar niet per se handig als we moeten studeren. Dus profiteren we graag van ‘verzamel-spaarkaarten’. Per tien euro krijgen we een zegel en bij tien zegels krijgen we een slabak gratis. Super chill! Gelukkig denken we er niet over na dat we dan eigenlijk al met al honderd euro hebben betaald voor een slabak. Maar ach, gratis is gratis!

 

7. Gratis eten bij je ouders

Jawel, ik betrap mezelf er ook iedere keer weer op. Het eerste wat je doet als je bij je ouders bent, is de koelkast opengooien. Lekker genieten van eten dat je niet in je eigen huis hebt. Je ouders (mijn ouders in ieder geval) kunnen lekkerder koken dan je zelf kan. Dus ik geniet dan ook extra van het eten dat zij voor mij klaarmaken. 

 

8. Later naar de UB gaan dan dat je met jezelf hebt afgesproken

Dit laatste punt kunnen we scharen onder het mom van ‘uitstel van executie’. Vroeg opstaan blijft een heikel punt, al helemaal als het ’s ochtends nog donker is. Je vergeeft het jezelf waarschijnlijk snel als je bed zo lekker ligt. We doen gewoon alles op het laatste moment. Werken onder druk werkt het beste toch?