Op het gemiddelde terras zie je een flinke variatie aan mensen voorbij komen en de volgende types zie je praktisch áltijd wel.


1. De motorrijder

De doorn in het oog van iedereen die van z’n drankje probeert te genieten: de motorrijder. Niet alleen maakt zo’n motor gigantisch veel lawaai, ze stoten ook nog eens een flinke hoeveelheid troep uit die je lekker inademt. Daarnaast maken veel motorrijders er ook nog eens een hobby van om lekker rondjes over het volle plein te gaan rijden, om lekker dat apparaat te showen. Heerlijk.

 

2. Het spelende kind

Meestal aanhangsels van ouders die geen oppas konden vinden voor een spontaan rondje terrassen. Terwijl de ouders lekker bier en wijn achterover zitten te tikken op het terras, rent dit kind met zijn vriendjes zonder toezicht rond over het plein. Allemaal leuk en aardig, tot er eentje begint te krijsen.


3. Het schreeuwende kind (en bijbehorende opgebrande ouders)

Of het nu om een baby of om een verwend, irritant kind met permanent aandacht gebrek gaat: ze zijn irritant. Al helemaal als de ouders nog harder naar het kind schreeuwen óf zo opgebrand zijn dat ze iedere interventie bij voorbaat opgeven.


4. De vrouw van middelbare leeftijd

Tussen al het werk en zorgen voor de kinderen door, verdien je natuurlijk ook af en toe een avondje met je vriendinnen. Deze vrouw geniet daar dan ook met volle teugen van. De kinderen worden gedumpt bij opa en oma en dan is het tijd voor wijn, roddels en flink veel schaterlachen. Het hele terras mag meegenieten!

 

5. De man van middelbare leeftijd

Met een flinke hoeveelheid pils en sigaren even bijkomen van al het werk moet natuurlijk kunnen. Deze man genieten er dan ook van om heerlijk aan de terrastafel te praten over… Niets. Of over je boot, afhankelijk van je inkomen.

 

6. De mensen met een hond

Valt het jou ook op? Ik spot met mijn arendsogen ieder hondje als ik op een terras zit! Als het mogelijk is vlieg ik er ook even op af om het te aaien. Als de hond een beetje groot is en niet onder de tafel past, liggen die arme dieren natuurlijk ook alles en iedereen - vooral personeel met volle dienbladen - in de weg. Maar het zijn honden, dus is het schattig.

 

7. De roker

Pakje sigaretten op het terrastafeltje en naast zijn zware rokershoest meestal te herkennen aan de lokale mistpartij. 

 

8. De einzelgänger

Meestal zit er wel iemand, al dan niet met een krant, lekker in zijn of haar eentje te genieten van een biertje in de zon. En meestal waardeert die persoon de drukte niet. Hoe durf je immers zijn stamkroeg te verstoren met je zomerse impulsen?