1. Weet waar je over praat

Zorg dat je de stof perfect kent. Dan hoef je je daar niet druk om te maken.

2. Sta stevig

Als je er als een zoutzak bij gaat staan, kom je niet goed over bij je publiek, lichaamstaal zegt namelijk veel. Ga recht staan, zet je voeten stevig neer en houd goed oogcontact met je publiek.

3. Start met een stilte

Begin niet meteen met praten als je voor je publiek staat, begin met een stilte. Neem een voor jou fijne positie aan en kijk even je publiek door. Dit zou niet veel langer dan 3 seconden moeten, duren maar zo sta je wel meteen sterk voor je publiek. En neem je even een moment voor jezelf om je te ‘presenteren’ aan het publiek.

4. Denk er nog even aan waarom je dit doet, voordat je begint

Als er best veel van de presentatie af hangt, omdat je er een cijfer voor krijgt of om een project af te sluiten, denk er dan nog even aan waarvoor je het ook alweer doet. Zo herinner je jezelf eraan dat het belangrijk is dat je dit tot een goed einde brengt. Als het voor jou veel betekenis heeft, is het makkelijker om de boodschap duidelijk over te brengen.

5. Geloof in jezelf

Als jij al niet in jezelf gelooft, hoe kun jij je dan jouw boodschap duidelijk overbrengen zodat je publiek erin gelooft? Vertel jezelf maar zo vaak mogelijk: I got this! Klinkt misschien een beetje lame, maar kan echt werken.

6. Vergeet jezelf even helemaal

Als je te veel na gaat denken over hoe jij voor je publiek staat en waar ze allemaal wel niet van jou denken, dan sta je daar niet lekker. Eigenlijk moet je jezelf even helemaal vergeten. Het gaat tenslotte niet om jou, maar om wat je te vertellen hebt en hoe je dat over gaat brengen.

7. Let op hoe anderen het doen

Je kan goed leren van andermans fouten. Want als zij die fout maken, maak jij hem in ieder geval niet (meestal). Let dus ook op anderen die een presentatie geven en leer van hun fouten. Dit maakt jou een betere spreker in het openbaar. Let trouwens niet alleen op andermans fouten: ook van goede punten en trucjes kun je dingen leren.

8. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Als al het bovenstaande je nog niet heeft kunnen helpen, heb je altijd nog het eeuwenoude oefenen. Wees goed voorbereid voordat je er gaat staan. Oefen net zo lang totdat jij tevreden bent over wat je zegt en hoe je het gaat overbrengen. Dat straalt ook zelfvertrouwen uit. Zorg er trouwens wel voor dat het geen spreekbeurt wordt: als je de stof té goed kent, kan het ook een negatief effect hebben.
Bron: Greatist