1. Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Het is natuurlijk erg verleidelijk om je telefoon te pakken als hij begint te trillen, maar doe het niet! Zet je telefoon op de instelling ‘niet storen’, zodat je meters kunt maken. Werk je op een computer of laptop? Zorg dan dat je inkomende e-mails niet voorbij ziet komen. Daardoor raak je afgeleid en ben je je focus kwijt. Voordat je je concentratie weer te pakken hebt ben je wel even verder.

Word je sowieso snel afgeleid thuis? Zoek dan een plek op waar je wel fijn kunt werken en je niet afgeleid wordt door de muziek van je huisgenoot. Ga eens naar de UB bijvoorbeeld of ga op school bezig.

 

2. Zoek uit wanneer jij het beste kunt werken

Werk jij het beste in de ochtend of misschien wel in de avond? Zoek uit wanneer jij het productiefst te werk kunt gaan en zorg dat je dingen gedaan krijgt op deze tijden. Plan deze tijd ook echt in als je nog andere dingen te doen hebt gedurende de dag. Dan kun je in je ‘flow time’ lekker bezig gaan en kun je je ook echt focussen tijdens deze uren.

 

3. Begin met je meest vervelende taak

Doe je de naarste taak als laatste, dan zit je er de hele dag tegenaan te hikken. Dan kun je je niet echt concentreren op de dingen die je voorafgaand aan deze taak doet omdat je er in je achterhoofd de hele tijd aan moet denken. Dit komt ten eerste al niet ten goede van je andere taken en je bent uiteindelijk totaal niet productief bezig geweest.

 

4. Gebruik shortcuts voor je toetsenbord

Elke keer als je naar de muis grijpt raak je je concentratie kwijt. Iets opslaan in Microsoft Word kan heel gemakkelijk door Ctrl + S te gebruiken. Als je iets ongedaan wilt maken gebruik je Ctrl + Z en toch weer terug naar hoe het was kan met Ctrl + Y. Een nieuw tabblad openen doe je met Ctrl + Shift + T. Voor Apple: control + command/appeltje + F4: screenshot maken; appeltje + S voor opslaan; nieuw tabblad: appeltje + T. 

 

5. Zorg dat je duidelijk hebt wat je precies moet doen

Niks is vervelender dan niet echt weten waar je nou eigenlijk mee bezig moet. Als je ergens over twijfelt, vraag het dan, zodat je meteen goed aan de slag kunt. Ga niet onnodig werk doen om er later achter te komen dat deze stappen helemaal niet nodig waren en je eigenlijk tijd heb verspild. Deze tijd had je beter voor andere dingen kunnen gebruiken namelijk.

 

6. Vertel iedereen die het maar wil horen wanneer je een deadline hebt

Dit werkt eigenlijk als stok achter de deur voor jezelf: zeg hardop dat je een deadline hebt. Dan weet iedereen het en moet je er wel voor zorgen dat je die deadline haalt. Anders sta je voor lul en dat wil natuurlijk niemand.

 

7. Werk met een todo-lijst

Maak voor jezelf een lijstje met taken die je aan het einde van de dag af wilt hebben. Zo zie je in één oogopslag wat je te doen staat én je krijgt voldoening van het afvinken van je taken. Aan het einde van de dag is er niks fijner dan al die vinkjes te zien staan bij alles wat je gedaan hebt.

 

8. Neem geregeld pauzes

Het klinkt eigenlijk heel logisch: als je langer aan het werk bent krijg je meer werk gedaan. Helaas werkt dit niet zo. Wij zijn nou eenmaal geen robots die eeuwig door kunnen gaan, ons brein heeft tijd nodig om weer op te laden. Volgens Harvard Business Review krijg je meer gedaan als je om de 90 minuten een pauze inlast van 15 minuten. Dit houdt eigenlijk in dat je meer gedaan krijgt door minder lang bezig te zijn, een typische win-winsituatie.

 

Bron: Huffington Post