Valse advertenties en oplichters blijven bestaan, maar hier een aantal tips om jezelf tegen deze louche kameraanbieders te beschermen.

1. Google is je beste vriend 

Als je een kamer op internet ziet en hij lijkt te mooi om waar te zijn, dan is Google je beste vriend. Begin met het adres; bestaat het adres wel? Je kunt daarna nog op zoek gaan naar de vermeende verhuurder, aan de hand van zijn of haar naam of e-mailadres. Twijfel je? Niet doen en ga dan verder met je zoektocht.

2. Niets vooraf betalen

Mocht je via Google niets wijzer worden of lijkt het allemaal legitiem, zorg dan in ieder geval dat je de kamer te zien krijgt voordat je ook maar iets betaalt!

3. Buitenlandse rekening? Opletten 

Word je gevraagd om borg/sleutelgeld over te maken naar een buitenlandse rekening om op deze manier de sleutel te kunnen ontvangen? Nooit doen. Veel oplichters mailen je 'maak het geld over, dan stuur ik je de sleutel, want ik ben in het buitenland'. Huisbazen willen zelf ook zien wie er in hun pand komt te wonen. Ze zullen dus nooit een wildvreemde een sleutel opsturen. Zie je een dergelijke advertentie, dan word je opgelicht. Een veel gebruikte 'bank' voor oplichting is Western Union.

4. Niet bellen naar het buitenland

Bel niet naar een buitenlands nummer voor meer informatie. De meest gebruikte telefoonnummers voor oplichting beginnen met +44xxxx (Engeland). Bel alleen naar Nederlandse telefoonnummers.

5. Geen kopietjes van belangrijke documenten

Verstrek niet zomaar je persoonlijke gegevens, zoals kopietjes van paspoorten of bankpassen. Vraag waar de verhuurder dit voor nodig heeft. Vertrouw je het niet? Gewoon niet doen, je weet nooit wat er met je gegevens zou kunnen gebeuren.

Bekijk het huurcontract

Staan er kleine lettertjes in het contract die ieder jaar een huurverhoging van 20% beloven? Niet doen natuurlijk. Zorg ook dat je alle gegevens van de huurbaas hebt en dat ze ook daadwerkelijk kloppen, zodat je hem of haar aan kunt spreken mocht er toch iets misgaan. Er wordt vaak van je verwacht dat je direct een krabbel zet, maar je tekent een contract, dus neem de tijd om álles door te lezen.

7. De kamer klopt niet met de advertentie

 De kamer is wel echt te huur, maar er mankeert veel aan? Hier kan het twee kanten op: of de kamer klopt helemaal niet met de beschrijving in de advertentie (de kamer is veel kleiner dan in de advertentie werd beschreven) of de kamer vertoont heel veel mankementen of oogt ranzig. In het eerste geval: niet doen. In geval 2: beslis voor jezelf of je echt honderden euro's per maand wilt betalen voor zoiets. Kamerschaarste betekent dat je je eisen misschien moet verlagen, niet dat je er totaal geen meer mag hebben.

8. Beslis niet te snel

Tot slot: gebruik je gezonde verstand en beslis niet te snel. Onderbuikgevoelens kloppen meestal, hoe jammer dit soms ook is. Kamers zijn nou eenmaal vaak aan de prijzige kant. Laat je niet gek maken en wacht op de kamer die aan jouw eisen voldoet.