1. Vlak voordat je gaat slapen

Neem, vlak voordat je gaat slapen, nog even wat belangrijke informatie door. Als je slaapt worden je nieuwe herinneringen versterkt, dus de kans is groot dat je je de volgende dag herinnert wat je hebt gelezen. Studeer niet in bed, dat is niet goed voor je nachtrust. Onze tip: neem weinig informatie die je bijvoorbeeld hebt samengevat, en besteed er maar een paar minuten aan.

2. De kracht van herhaling

Verdeel de tentamenstof in verschillende blokken en herhaal deze informatie over een langere tijd. Probeer dus niet álles in één keer te leren, maar leer elke dag een gedeelte. Herhaal je vorige blok voordat je aan wat nieuws begint.

3. Maak er een verhaal van

Vooral handig als je een bepaalde volgorde uit je hoofd moet leren: maak er een verhaal van. Dit werkt als een ezelsbruggetje.

4. Zoek nieuwe studeerplekken

Als je dezelfde informatie elke dag in een andere plek tot je neemt, schijnt de kans kleiner te zijn dat je de informatie vergeet. Je dwingt je brein om nieuw associaties te maken met hetzelfde materiaal, waardoor de herinnering sterker wordt. Dus wissel af tussen de UB, je studentenkamer, je favoriete koffiezaakje en thuisthuis.

5. Behandel verschillende onderwerpen in één keer

Studeer verschillende onderwerpen tijdens één studiesessie. Die techniek helpt je met het vinden van een oplossing voor een probleem. Als je telkens hetzelfde doet, weet je al welke benadering nodig is. Gooi je dat door elkaar, dan moet je erover nadenken. En dat moet je op je tentamen ook.

6. Maak proeftentamens

Door proeftentamens te maken, pas je de stof die je leert toe in een tentamensetting. Dat is misschien wel de beste leermethode.

7. Schrijven in plaats van typen

Houd jij van samenvattingen maken? Volgens onderzoek van het Noorse University of Stavange zou je informatie beter onthouden als je het met de hand uitschrijft dan wanneer je het typt. Je aantekeningen uit college kun je dus beter nogmaals opschrijven dan in een Word-documentje typen.

8. Lees hardop

Geen goede strategie als je in de UB zit, maar thuis geen probleem: lees hardop. Dan sla je het op twee manieren op: hoe je het leest en hoe je het hoort.

Bron: Greatist