1. Je handen wassen in warm water

Je lichaam heeft eigen mechanismen om te dealen met stress, maar soms moet je jezelf een beetje helpen. Als je een gedeelte van je lichaam in warm water houdt, kalmeer je je zenuwstelsel. Dit kun je doen door in bad te gaan liggen, maar daar heb je vast geen tijd voor (hallo, nog meer stress!). In dat geval kun je ook je handen gaan wassen met warm water. Ook meteen een rustig pauze-momentje.

2. Een liedje neuriën

Geluiden maken en de vibratie die je daarmee veroorzaakt, hebben een positief effect op je bloeddruk. Stress zorgt er juist voor dat je bloeddruk stijgt – dus even zingen of neuriën kan verlichting bieden bij heftige stress.

3. Gekke bekken trekken

Stress zorgt voor spierspanningen, ook in je gezicht. Denk aan een gespannen kaak, een fronsend voorhoofd en de hoofdpijn die dit kan opleveren. Gevolg: je kunt je moeilijk ontspannen. Trek dus flink wat gekke bekken om die spieren van je hun spanning te laten kwijtraken.

4. Kauwen

Kauwen verlaagt het niveau van cortisol (het hormoon dat ook wel bekendstaat als het stresshormoon). Het werkt op twee manieren: eten zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert, en de gespannen spieren in je kaak worden aan het werk gezet. Nou kun je ervoor kiezen om stresseten (chips en chocola, kom maar op!), maar waarschijnlijk wordt het daar niet veel beter van. Ga liever voor iets gezonds.

5. Even wat krabbelen

Tijdens hoorcolleges doe je het vast wel: een beetje gedachteloos krabbelen of tekenen op je notitieblok. Lekker relaxed, toch? Als je stress hebt, kunnen je linker en rechter hersenhelften niet optimaal samenwerken, waardoor er weinig ruimte overblijft voor reflectie en creativiteit. Heb je behoefte aan een fris perspectief? Leg even je boeken opzij en ga wat onzinnig doodelen.

6. Geef jezelf een mini-gezichtsmassage

Daar zijn die gespannen spieren in je gezicht weer. Helpt het gekke bekken trekken niet genoeg, geef jezelf dan een mini-gezichtsmassage. ‘Knijp’ in je wenkbrauwen: begin bij je neus en volg je wenkbrauwen, ga dan verder naar je slapen. Als het nodig is kun je dit doorzetten naar achter je oren, je nek en je schouders. Dikke kans dat die ook flink gespannen zijn.

7. Lippenbalsem aanbrengen

Ook het aanraken van je lippen kalmeert je zenuwstelsel. Is je lief/scharrel niet in de buurt voor een goede zoen, probeer dan eens wat lippenbalsem aan te brengen. Stuk minder leuk, maar wel effectief. Bonus: een stress-symptoom kan zijn dat je veel door je mond ademt. En dat kan dan weer zorgen voor droge lippen.

8. Ga iemand knuffelen

Het is misschien een beetje afhankelijk van hoe goed je met je huisgenoten kunt opschieten, maar trommel je huisgenoten op voor een grote groepsknuffel. Knuffelen verhoogt het namelijk niveau van oxytocine – het ‘knuffelhormoon’ waardoor je je beter voelt. Niemand in de buurt? Jezelf knuffelen schijnt net zo goed te werken.

Bron: Daily Mail