1. Vreetpakket

Ragout, zandkoekjes, toastjes, nieuwjaarsrolletjes, soep. Het is zomaar een greep uit een willekeurig kerstpakket. Lekker? Nee. Houdbaar? Ja, voor de rest van je leven. Handig dus om eventueel te bewaren voor het geval je stroom uitvalt, je ingesneeuwd raakt of de DUO je rekeningnummer kwijtraakt. Niet om op te dienen tijdens het kerstdiner of mee te nemen naar de kerstviering bij je schoonouders, die krijgen op die manier geen al te beste indruk van je. Ook jammer dat de vreetpakketten hevig beïnvloed raken door de trends van het betreffende jaar. Niet iedereen wordt blij van een biologisch, ecologisch of organisch eetpakket.

2. Artikelen met bedrijfslogo

Een fleecekleedje, warme muts of sjaal. Het zijn de welbekende items die elk bedrijf fanatiek bedrukt en in een opzichtige kleur in je kerstpakket stopt. Soms is je kerstpakket zelf de eyecatcher van het jaar, zoals een sporttas. Waarschijnlijk is dit een stille hint naar de goede voornemens van menig werknemer om per 1 januari weer volop de sportschool te bezoeken. Bruikbaar? Ja, maar door de lelijkheid verdwijnt het vaak snel weer achterin je kast.

3. Een cadeaubon

Je baas wil je graag belonen voor je harde werk, maar een cadeau op maat zoeken is natuurlijk wat teveel gevraagd in de drukke maand december. Daarom word jij afgescheept met het één na grootste cliché op kerstpakketgebied: een cadeaubon om ‘jezelf te belonen met een passend presentje’. Op zich niks mis mee, tenzij het bedrag minder dan je uurloon is – of de bon alleen te besteden is bij een winkel waar je nooit vrijwillig zal komen. Soms heb je wat dat laatste betreft net iets meer geluk, en krijg je een Pluim. Eigenlijk een veredelde cadeaubon: je kunt kiezen uit verschillende cadeaus of uitjes. Meestal krijg je één met een net iets te laag bedrag, waardoor de cadeaus maar zo-zo zijn.

4. Decoratie-artikelen

Je Kerst is niet compleet zonder een beetje decoratie om dat ultieme kerstgevoel op te roepen. Je kerstpakket draagt daar zeker een steentje aan bij. Wie kent ze niet? De leuke kersthanger in stervorm of de eenzame kaars die niet matcht met de rest van je kaarsen. Soms heb je het geluk, of de pech, dat je het eerst zelf in elkaar mag knutselen voor je er van kunt genieten. Leuk idee voor de plaatselijke huisvrouwenclub maar niet als gift in je kerstpakket.

5. DoneerBon

Natuurlijk is Kerst een moment om even stil te staan bij je medemens en ook denken aan de minderbedeelden onder ons. Toch is de mens van nature egoïstisch en misschien durft niet iedereen ervoor uit te komen, maar zeg nou zelf; het blijft het jammer dat met dit cadeau jouw kerstpakket onvrijwillig doorgesluisd wordt naar Stichting AAI/Atelier KEI LEUK/4CHARITY (omcirkel je keuze).

6. Goedkope alcohol

Een fles zoete goedkope wijn of een of ander vaag stoffig biertje: alcoholische versnaperingen zoals deze kunnen niet ontbreken in het rijtje clichés. Maar ach, we blijven studenten dus we gaan niet zeuren over gratis alcohol. Gooi ‘m op tafel tijdens je huisfeest of sla hem achterover na een paar flinke borrels - dan proef je de smaak toch niet meer.

7. Kortingsbonnen

Misschien niet super cliché, maar wel verschrikkelijk om te krijgen. Niemand wordt echt blij van kortingsbonnen, zeker niet als het korting op een product dat je zelf probeert te verkopen of van een zakenrelatie is. Als je denkt dat dit niet voorkomt heb je het mis! Zo kregen de medewerkers van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp ooit [link:20881].

8. Een pakket van Rituals

Voor Rituals kun je elke willekeurige winkel met wat luxere verzorgingsproducten invullen. In de aanloop naar de feestdagen staan deze winkels vol met cadeaupakketten. Misschien weinig geïnspireerd of persoonlijk, maar wij worden hier wel blij van. Mits niet iedereen hetzelfde pakket in de schoot geworpen krijgt en je als man dan met een vrouwenpakket opgescheept zit, natuurlijk.

Als laatst nog een gouden tip voor ontvangers van een verschrikkelijk kerstpakket: Marktplaats! Wie weet kun je het via deze website nog verpatsen en jezelf belonen met een kerstcadeau waar je wél blij van wordt! Krijg jij dit jaar een kerstpakket?