1. Alcohol is zowel opwekkend als verdovend

Drugs zijn meestal óf opwekkend óf verdovend. Alcohol is een klasse apart, want het kan allebei de effecten hebben. In kleine(re) hoeveelheden werkt het opwekkend en maakt het je blij. In grotere hoeveelheden krijg je last van vermoeidheid en verdooft het je zintuigen.

 

2. Leden en sporters drinken meer dan andere studenten

Dat leden van studentenverenigingen meer drinken, is geen verrassing. Maar dat sporters, die over het algemeen toch veel op hun gezondheid letten, ook meer alcohol naar binnen werken, dat zorgt voor iets meer verbazing. Sport zorgt voor extra stress en kost extra tijd. Dat samen met de onderlinge vriendschappen zorgt dat feesten (met z'n allen) gemakkelijk een gewoonte wordt.

 

3. Kotsen is eigenlijk zelfbescherming van je lichaam

Kotsen is vies. Om te zien, maar zeker om zelf ook te doen. De volgende keer als je een braakje legt, moet je dit maar in gedachten houden: het is een afweermechanisme van je lichaam. Als het merkt dat er te veel alcohol binnenkomt, wil je lichaam voorkomen dat er nog meer wordt opgenomen.

 

4. Veel alcohol is echt ongezond

Af en toe en drankje is helemaal geen probleem, en kan zelfs goed voor je zijn. Maar regelmatig veel te veel drinken is echt slecht voor je gezondheid. De meeste gezondheidsproblemen die alcohol kan veroorzaken: leverfalen, bloedstolsels, kanker, depressie, schade aan je zenuwen en een verzwakt immuunsysteem.

 

5. Weet wanneer het te ver gaat

Regelmatig zie je op feestjes mensen versuft voor zich uitkijken door alcohol. Kan gebeuren. Maar wanneer wordt het echt gevaarlijk? Hoeveel je moet drinken om een alcoholvergiftiging te krijgen hangt af van verschillende factoren, onder andere gewicht en ervaring met drank. Bij volwassen ervaren drinkers bestaat het gevaar bij het drinken van zo’n 20 tot 25 glazen. Is iemand niet meer aanspreekbaar en ademt hij of zij onregelmatig? Bel dan 112.

 

6. Je komt niet aan door alcohol

We schreven het al eerder, maar het blijft goed nieuws: je komt niet aan door alcohol! Dat wil zeggen, als je het houdt bij een paar drankjes. Een bierbuikje komt vooral door het vette eten dat je naar binnen werkt ná het stappen.

 

7. Eén biertje kost één tot anderhalf uur om te verwerken

Je lever breekt per uur ongeveer 7 gram alcohol af. Een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol, dus het kost anderhalf uur om een biertje (of wijntje, of shotje) te verwerken.

 

8. Vrouwen zijn sneller dronken dan mannen

Het is geen fabeltje: mannen kunnen écht beter tegen drank. Dat komt door de verhouding vet/vocht in je lichaam. Alcohol verdeelt zich namelijk over het bloed en het vocht in je lichaam. Mannen hebben een hoger percentage lichaamsvocht (70%) dan vrouwen (60%), die meer vet in hun lichaam hebben.

Bron: ChaCha en Jellinek