1. Je kamer

Blijf je niet bij ouders wonen? Dan moet je eigenlijk al op zoek zijn naar een kamer. Via via is vaak een goede manier om een kamer te regelen. Alleen jammer dat dit lang niet altijd lukt. Zoek dus op Facebook, kamersites of schrijf je in bij een makelaar of woningbureau (al is dat meestal wel wat duurder). Heb je eenmaal een eigen plek gevonden, ga dan na of je inboedelverzekering is geregeld, bekijk het huurcontract nog eens goed en zorg ervoor dat de internet- en tv-aansluitingen op je kamer geregeld zijn. Internet en studie zijn immers onafscheidelijk: een week zonder internet is een week zonder studie.

2. Houd je DigiD bij de hand

Je hebt je DigiD al moeten gebruiken toen je je inschreef voor je studie. Laat het wachtwoord nou niet ergens slingeren, maar zorg dat je het paraat hebt (of weet waar je moet zoeken). Stel in dat je niet alleen je wachtwoord moet intoetsen, maar dat je ook een sms-code moet invullen. Dat heb je nodig om een lening aan te vragen. Ook heb je je DigiD nodig als je bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvraagt.

3. Studiefinanciering aanvragen

Niet geheel onbelangrijk om aan te vragen, als je in aanmerking komt, is je studiefinanciering. Heb je hier geen recht op, maar wel dringend behoefte aan? Dan kun je bij DUO ook een lening aanvragen. 

4. Gratis met het openbaar vervoer

Wat ook wel fijn is om in the pocket te hebben, is het studentenreisproduct. Hiervoor moet je een persoonlijke ov-chipkaart regelen. Je kunt kiezen uit een weekend-ov: gratis reizen op weekenden en feestdagen, of een week-ov: doordeweeks gratis reizen. De rest van de tijd reis je met 40% korting.

5. Regel de betaling van je collegegeld

Of je nu zelf je collegegeld betaalt, of het je ouders laat overmaken: zorgt dat vóór 1 september bekend is bij je onderwijsinstelling hóe je het gaat betalen: in termijnen of in één keer. Heb je de hele zomer gewerkt om je collegegeld bij elkaar te sparen? In één keer kan voordeliger zijn. Check goed de info van jouw hogeschool of universiteit.

6. Boeken wel of niet kopen

In het begin van het collegejaar krijg je een ellenlange lijst met peperdure boeken voorgeschoteld. Zo op het eerste zicht lijkt het alsof je al die boeken nodig hebt, maar wees niet te fanatiek met aanschaffen. Vaak blijkt dat sommige boeken facultatief zijn, of dat een (goedkopere) oudere druk ook prima is. Wacht de eerste colleges af om te kijken of je alle boeken wel nodig hebt. Koop in dat geval alleen de boeken voor het eerste semester. En kijk eens op Marktplaats: vaak vind je ze daar een stuk goedkoper.

7. Ga naar de intro!

De beste manier om je studiegenoten en studiestad te leren kennen, is door mee te doen aan de introductieweek. Je hebt geheid geweldige dagen. Hier vind je 7 tips om je voor te bereiden op de intro.

8. Check even de collegezalen

In de vakantie heb je misschien nog geen zin om aan colleges en studeren te denken, maar toch is het handig om van tevoren even je collegerooster door te nemen (en niet pas op de dag zelf). Voor je eigen gemoedsrust is het misschien ook fijn om te checken waar je colleges zijn. Reis je heen en weer, controleer dan ook even de vertrektijden van het ov.

Bonustip: Stufi van Studenten.net

Bonustip: doe je online aankopen via Stufi van Studenten.net. Elke keer als je iets via ons platform koopt, krijg je een percentage van het aankoopbedrag teruggestort in je account. Dat bedrag spaar je dan weer op voor gratis festival- en concertkaarten!